Kiderül, mit rejt a Vatikáni Titkos Levéltár
SZEMlélek 2019. március 04.

Kiderül, mit rejt a Vatikáni Titkos Levéltár

Legalábbis feltárul a gyűjtemény azon része, amely az 1939-1958 közötti pápai ténykedés információit őrzi.

vaticansecret.jpg

Ferenc pápa döntése nyomán 2020. március 2-tól kutathatóvá válik a Vatikáni Titkos Levéltár anyaga XII. Piusz pápasága idejére vonatkozóan, azaz 1939. március 2-án történt megválasztásától kezdve egészen 1958. október 9-én Castel Gandolfóban bekövetkezett haláláig.

A jövőbeli tudományos kutatás lehetőségét az a hatalmas munka teremtette meg, melyet XVI. Benedek pápa rendelt el 2006-ban, melynek révén 12 szakképzett archivista 12 éven át dolgozott az óriási levelezés és egyéb dokumentációs anyag katalogizálásán, részbeni számítógépes átírásán, melynek révén a történészek akár interneten keresztül is kutathatják a számukra még ismeretlen forrásokat.

Március 4-én elmondott beszédében Ferenc pápa XII. Piusz alakja kapcsán arra emlékeztetett, hogy ő a huszadik század egyik legszomorúbb és legsötétebb időszakában, a világháborús konfliktus idején és azt követő háborús újjáépítés során kormányozta az egyház hajóját. Alakját sok szempontból vizsgálták és kutatták, vitatták és nem egyszer kritizálták.

(Forrás: vaticannews.va, fotó: weltderwunder.de)