Közeleg a francia államfő fontos bejelentése
SZEMlélek 2019. április 14.

Közeleg a francia államfő fontos bejelentése

Párizsban békés felvonulások, Toulouse-ban zavargások zajlottak április 13-án. Az államfő hamarosan nyilvánosságra hozhatja a társadalmi elégedetlenség hatására megfogalmazott kormányzati válaszokat.

francia1.jpg

Az ötödik hónapja tiltakozó, elemzők szerint az alsó középosztályhoz tartozó sárgamellényesek 22. alkalommal rendeztek felvonulásokat országszerte. A részvétel már nem közelíti meg a tavaly november 17-i első hétvégén szociális követelésekkel utcákra vonuló csaknem 300 ezres tömeget, de a kormány és a köztársasági elnök távozását követelők egy része azóta is minden hétvégén tiltakozik. Legutóbb országszerte 22 ezren demonstráltak.

Toulouse városában már délben összecsapások törtek ki a rendőrök és azon anarchisták között, akik a be nem jelentett helyszíneken tüntetni próbáló sárgamellényesek közé keveredtek. Eközben Párizsban két bejelentett útvonalon békésen tüntettek néhány ezren.

Emmanuel Macron államfő a jövő héten tervezi bejelenteni azokat az intézkedéseket, amelyekről a kormányzat a társadalmi elégedetlenség mederbe terelésére meghirdetett nemzeti vitasorozaton felvetett javaslatok alapján döntött, de amelyek részleteiről és a bejelentés pontos időpontjáról eddig semmilyen részlet nem szivárgott ki.

francia2.jpg

A január közepén indított több mint tízezer lakossági fórum közül – amelyeket országszerte polgármesteri hivatalokban, sportcsarnokokban, prefektúrákon rendeztek – 14-en maga az államfő is részt vett, és 6-7 órán át válaszolt a résztvevőknek a jobb megélhetés érdekében tett eddigi és várható kormányzati intézkedésekről.

A vitában olyan témák merültek fel, mint a részvételi demokrácia kiszélesítése, az állampolgári kezdeményezésű népszavazás bevezetése, az igazságosabb adópolitika, a jobb közszolgáltatások, az iszlám helye a francia társadalomban, az egészségügy helyzete.

(Forrás: MTI, fotók: lefigaro.fr)