Elem nélküli szívritmusszabályzót próbálnak ki sertéseken
SZEMlélek 2019. április 24.

Elem nélküli szívritmusszabályzót próbálnak ki sertéseken

Lehet, hogy hamarosan nem lesz szükség elemcserére.

pacemaker.jpgBizonyára sokan, akik pacemakert viselnek, örömmel fogadnák, ha olyan készülékük lenne, amelyiken nem kell időről időre elemet cserélni. Nos, lehet, hogy már nem kell sokáig várniuk.

A kutatás ismét tett egy lépést ebbe az irányba, mivel amerikai és kínai tudósok már sertéseken próbálják ki a szívdobbanások energiájával működő, tehát elem nélküli szívritmusszabályzót –- számolt be a Medicalxpress.com.

A Nature Communications című szaklap friss számában közölt tanulmány szerint az új eszköz olyan, emberekbe ültethető pacemaker kifejlesztéséhez vezethet, amiben sosem kell elemet cserélni.

Szívbetegek milliói élnek a szívritmusukat szabályzó pacemakerrel, amit a mellkasukba ültetnek. Az elem a műszer élettartama alatt többször is cserére szorulhat. A szervezet által küldött impulzusokból energiát nyerő eszközöket az elmúlt években már kipróbáltak, de csak kis testű állatokkal – többek közt patkányokkal –, valamint alacsony energiaigényű sejtmodellekkel.

Amerikai és kínai tudósok most sikerrel ültettek be elem nélküli pacemakert az emberrel jelentős élettani hasonlóságot mutató, kifejlett sertésekbe. Szívük nagyjából akkora, mint az emberé. A kiválasztott egyedek szabálytalan szívritmustól szenvedtek, hasonlóan a pacemakert viselő emberekhez.

A kutatócsoport beültethető generátort fejlesztett ki, ami a szív felületén helyezkedik el, és minden szívveréssel meghajlik, ezáltal a mozgási energiából elektromosságot fejleszt.

„A szívritmus szabályozásához szükséges energia ugyanannak az állatnak a szívveréséből származott" – mondta Csou Li, a Kínai Tudományos Akadémia tudósa, a tanulmány vezető szerzője.

Az eredmények szerint a saját szervezet energiájával működő pacemaker korrigálta a sertések szabálytalan szívritmusát. A tudósok azt is megállapították, hogy a szívverésekből nyert energia több, mint amennyit a legelterjedtebb, emberekbe ültetett pacemakerek felhasználnak. Ez lehetőséget teremt arra, hogy a jövőben állandó áramforrással működő generátorokat fejleszthessenek ki a szívritmusszabályzókhoz.

 (Forrás: MTI; fotó: Zee News)