Jutalmat kap, aki megfejti a felirat titkát
SZEMlélek 2019. május 06.

Jutalmat kap, aki megfejti a felirat titkát

Kétezer eurót ajánlott fel a francia település polgármestere.

felirat_szikla.jpg

Egy sziklába vésett szövegről van szó Finistère megye partjainál. A carói szikla különleges felirata ellenállt a szélnek, az ár-apálynak, és titkát eddig senki nem tudta megfejteni.

Plougastel-Daoulas polgármestere elhatározta, hogy a végére jár a rejtélynek, legalább is kétezer eurós díjat ígér ki annak, aki meg tudja mondani, mi áll a XVIII. századi szövegben.

A véset mintegy húsz sorban tartalmaz olykor fordítva álló betűket, melyek értelmetlennek tűnő szavakat alkotnak. Három évszám is áll a kövön: 1786, 1789 – ezek megegyeznek a Corbeau-i erődítmény építésének dátumával, továbbá 1920. Ez utóbbit, ahogy egy carói lakos a nagymamájától hallotta, a helyőrségben szolgáló orosz katona véste oda az első világháborúban.

Na de a szöveg többi része… Ki véshette oda? Milyen titkos nyelvet használt? Mit rejt az üzenet? Akárcsak a mesében, számosan rugaszkodtak neki, hogy megfejtsék a rejtélyt, sikertelenül.

A város vezetése most arra számít, hogy a jutalom híre nyelvészek, történészek, más szakértők és akár amatőr rejtvényfejtők figyelmét ismét a sziklára irányítja, és kiderül, mit jelent a belevésett szöveg. Ha olvasóink közül valaki nekivágna, kezdjen hozzá most, mert csak szeptemberig áll a kétezer euró elnyerésének lehetősége.

A részvétel feltételeiről e-mailben lehet érdeklődni, erre a címre írva.

Miért is ne lehetne magyar megfejtője a több mint kétszáz éves rejtélynek?

(Forrás és fotó: ouest-france.fr)

süti beállítások módosítása