Kiszivároghattak a történelem érettségi tételek
SZEMlélek 2019. május 08.

Kiszivároghattak a történelem érettségi tételek

A középszintű történelemérettségi esszéfeladatainak témái már tegnap este kiszivárogtak - erről terjed egy fotó a Facebookon.

 

tori.jpg

Az Oktatási Hivatal közölte, hogy az írásbeli vizsga megkezdését követően bejelentés érkezett hozzájuk arról, hogy egy közösségi oldal zárt csoportjában még a vizsga előtt közzétehették az esszétémákat, ezért ismeretlen tettes ellen büntető feljelentést tettek.

"2019. május 8-án, a történelem írásbeli érettségi vizsga megkezdését követően az Oktatási Hivatalhoz bejelentés érkezett arról, hogy egy közösségi oldal zárt csoportjában a középszintű történelem érettségi feladatsor esszétémáit a vizsga kezdete előtt közzétehették. A Hivatal ismeretlen tettes ellen büntető feljelentést tett" - közölte az Oktatási Hivatal.

A SZEMélekhez tanári és érettségiző körökből is eljutott a kiszoivárogtatás híre. Egyesek hangot adtak azon aggodalmuknak,, hogy az eset miatt lehet, hogy meg kell ismételni a történelem írásbeli érettségit.

"A mai napon a történelemérettségi volt a soron. Mikor kiléptem a teremből, hatalmas megkönnyebbüléssel vettem tudomásul, hogy ez nem is volt annyira nehéz. Két perccel később évfolyamtársaim közlik, hogy az ő osztályuk tegnapi nap folyamán már este 10-kor tudta az esszét témáját, mások értesültek több helyről, az interneten kering a titkos forrás az esszétémákról, noha ez nem a megoldókulcs, de az érettségi 50%-át ez teszi ki! Azóta több településen az országban a diáktársaim erről beszélnek, hogy volt, aki tudta és volt, aki nem tudta" - írta egyik olvasónk.

Több Eduline-olvasó jelezte, hogy egy olyan screenshot kering a különböző közösségi oldalakon, amelyen szerepelnek a mai középszintű történelemérettségi esszétémái - állításuk szerint ez a kép már tegnap este elkezdett terjedni, így voltak olyan diákok, akik már reggel 8 óra előtt tudták, hogy Szent István, a sztálini propaganda, a középkori uradalmak és a trianoni béke következményeiről írhatnak majd esszét.

Egy érettségiző azt írta, az osztályához tegnap este jutott el a fotó, de ő nem foglalkozott vele, azt hitte, hogy kamu. Akkor érte nagy meglepetés, amikor ma reggel meglátta a feladatsor esszétémáit – kiderült, hogy az iskolájukban mind a négy osztály látta a képet előző este.

"Miért pont akkor törtőnik ilyesmi, amikor én érettségizem?" - tette fel a költői kérdést a SZEMléleknek egy diák.

Elmondása szerint érettségiző ismerőseinek többsége, ötven diákból negyven előzetesen találkozott a kiszivárogtatott esszé-témákkal - ő nem tartozik ebbe a körbe.

Most vele együtt sok tásrsa is annak drukkol, hogy ne kelljen újraírni az érettségit.

"Nem hiányzott most ez a plusz izgalom, már csak azért sem, mert úgy érzem, külső segítség nélkül is nagyon jól sikerült megírnom a vizsgát."

Közben terjedeni kezdett a hír arról, hogy az Oktatási Hivatal már döntött arról, hogy újra kell írni a középszintű vizsgát - sőt átszerkesztett screenshotok is feltűntek az oktatas.hu oldaláról a Facebookon. Az Oktatási Hivatal oldalára azonban semmilyen információ nem került ki a mai történelemérettségiről, a hivatal egyelőre sajtómegkeresésekre sem válaszolt.

Utoljára 2005-ben volt gond a tételekkel - a kétszintű érettségi rendszer bevezetésének évében a matekérettségi feladatsora szivárgott ki a vizsga előtti este. A középszintű írásbeli eredményét az akkori oktatási tárca megsemmisítette: akinek a továbbtanuláshoz szüksége volt a matematikaérettségi eredményére, annak a középszintű vizsgát újra le kellett tennie. Akinek viszont nem számított a matekvizsga eredménye a továbbtanuláshoz, annak nem volt kötelező az írásbeli megismétlése. Ők kérhették azt is, hogy a középiskola utolsó évfolyamának végén elért osztályzatát ismerjék el érettségi eredménynek.

(Forrás: eduline)

süti beállítások módosítása