Köszöntötték a Jessup nemzetközi perbeszédverseny győztes csapatát
SZEMlélek 2019. május 08.

Köszöntötték a Jessup nemzetközi perbeszédverseny győztes csapatát

Bódis József, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára köszöntötte a Jessup nemzetközi perbeszédverseny idei győztesét, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) csapatát szerdán Budapesten.

jessup.jpg

Bódis József kiemelte, a győzelem "fémjelzi" a magyar felsőoktatást, annak tradícióit és jelenét, valamint bizonyítja, hogy a magyar felsőoktatás jelen van a felsőoktatás "világpiacán".

Az eredményhez szükség volt kivételes intézményre, oktatásra, hallgatókra és tanárokra is, valamint pozitív versenyszellemre, hiszen győzni akarás nélkül nem lehetne ilyen sikert elérni - fogalmazott az államtitkár.

Hozzátette, tudomása szerint európai siker ritkán születik ezen a versenyen, a kezdetek óta most negyedszerre győzött európai csapat. Az 1960 óta minden évben Washingtonban megrendezett Philip C. Jessup Nemzetközi Jogi Perbeszédverseny a világban a nemzetközi jogot hallgató diákok számára a legnagyobb múltú és legnagyobb szabású nemzetközi megmérettetés. Az idei versenyen a magyar egyetemisták száz ország több mint 680 egyetemének diákjai között voltak a legjobbak, olyan tekintélyes egyetemek hallgatóit utasítva maguk mögé, mint az amerikai Yale és Berkeley vagy a londoni King's College.

A 20. század amerikai diplomatájáról és jogászáról, Philip C. Jessupról elnevezett, angol nyelven zajló versenyben a diákoknak nemzetközi bíróság előtt zajló per szimulációja során kell perbeszédet mondaniuk ügyvédként mind a felperesi, mind az alperesi oldalon. De nem "csak" perbeszédet prezentálnak, hanem előtte kutatómunkáról számolnak be, beadványokat terjesztenek elő, írásbeli és szóbeli vázlatot készítenek a perbeszédekről, emlékeztetőket írnak. Vagyis írásban és szóban egyaránt megméretik magukat, a végeredmény pedig a képzeletbeli per több szakaszában végzett munka eredménye.

A magyar diákcsapatot Kajtár Gábor, az ELTE nemzetközi jogi tanszékének adjunktusa készítette fel, a csapat tagjai Bazsó Gábor, Buda Zolta, Koncsik Marcell és Szép Vanessa.

Buda Zoltával készített interjúnkat ide kattintva olvashatják.

süti beállítások módosítása