Őrizetbe vették a franciaországi túszejtőt
SZEMlélek 2019. május 08.

Őrizetbe vették a franciaországi túszejtőt

Az elkövető élőben jelentkezett be a közösségi oldalon.

tuszejtes.jpg

Pisztollyal a kezében lépett be egy trafik-presszóba tegnap délután négy óra húsz perckor egy a fiatalember aToulouse-hoz közeli Blagnacban, s az első dolga nem csak az volt, hogy fölhívja a rendőrséget, hogy túszejtés történt, hanem a közösségi média egyik ismert felületén is bejelentkezett. Élő „adásban” közölte:

Ide hallgassanak, egész egyszerű lesz. Ebben a hátizsákban fegyverek vannak. Na, jó. Itt is egy. Túszaim vannak. Na, jó.

A „nézőknek” megmutatta a félautomata pisztolyt, a fekete hátizsákot és a túszul ejtett nőket.

A kiérkező rendőrség távoltartása céljából a plafonba lőtt. A fiatalember, aki nyáron lesz 18 éves, s azt állította magáról, hogy az egyik túszul ejtett 31 éves nő élettársa, később ismét „bejelentkezett”, és a világhálón elmondta, hogy

csatlakozott ahhoz a „fegyveres milíciához, amelyik igazságosabb államért küzd.” Megígéri, hogy ennek a milíciának a neve „néhány napon belül” ismertté válik.

A férfi rövid mondatokban beszél, hangja határozott. Élőben közvetíti élete történését. A videón a négy túszul ejtett nő nyugodtnak tűnik – számolt be a több mint négy órán át tartó eseményről a France3 internetes oldala.

tuszejto.jpg

Az első nőt este 8 órakor, a további három túszt félórával később engedte el a gyanúsított, aki utána elbarikádozta magát, de folyamatosan tárgyalt a kommandósokkal, akik az épületet teljesen körbevették. A férfi helyszíni tudósítások szerint három órával később feltett kézzel önként jött ki az épületből, lövés nem dördült az őrizetbe vételkor. Mind a négy nő a presszóként is működő dohányboltban dolgozik, illetve egyikük a tulajdonos, aki már negyven éve működteti az üzletet.

A gyanúsítottat köztörvényes bűncselekmények, rendőrökkel szembeni erőszak és lopás miatt ismeri a rendőrség, valamint a francia kormány adó- és gazdaságpolitikája ellen öt hónapja tüntető sárgamellényes mozgalom egyik decemberi erőszakos megmozdulásán is előállították már – közölte Dominique Alzeari toulouse-i ügyész helyszínen tartott sajtótájékoztatón.

Egyébként nem tartottuk nyilván veszélyes egyénként – tette hozzá az ügyész.

Az ügyész elmondta: a gyanúsított a támadás előtt levelet írt, amelyben eléggé depressziósnak tűnik, illetve az egészsége miatt aggódik, és ebben a levélben utalást tett a sárgamellényes mozgalomra.

A BFM hírtelevízió értesülése szerint a depresszióval kezelt támadó a túsztárgyalóknak azt mondta, hogy a „sárgamellényesek fegyveres szárnyához" tartozik.

 (Forrás: MTI; fotó: sudouest.fr)

 

süti beállítások módosítása