A világegyház képviselői jártak Budapesten és Esztergomban
SZEMlélek 2019. május 10.

A világegyház képviselői jártak Budapesten és Esztergomban

Végigjárták a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok (NEK) Pápai Tanácsának több mint hetven országból érkezett tagjai és nemzeti küldöttjei a közelgő esemény főbb helyszíneit.

nek_esztergom.jpg

Erdő Péter közlése szerint szokásos eljárás, hogy a világesemény előkészítésével megbízottak a kongresszus előtti évben a tervezett helyszínen találkoznak. Ilyenkor többféle rendezvényt tartanak, köztük közös vallásos eseményeket, tájékoztató előadásokat például a szervezésről, az előkészületekről és az utazásról, valamint megtekintik a tervezett helyszíneket.

Piero Marini érsek, a NEK Pápai Tanácsának elnöke emlékeztetett: a kongresszus az 1800-as évek végén jött létre Franciaországban, akkor Európában sok egyházellenes kormány volt, így a keresztények gyakorlatilag ki voltak zárva a politikai életből. A rendezvényt abban az időszakban azért tartották, hogy egyfajta katolikus feleletet adjanak a kor hatalmainak, tehát céljuk az volt, hogy a tömegekhez szóljanak, egyfajta "erődemonstrációt nyújtsanak a politikusok felé". Abban az időben a kongresszusok fő eleme egy nagy eucharisztikus körmenet volt, amelyeken hatalmas tömegek vettek részt.

A célok idővel változtak, X. Pius pápa idején a kongresszusok átalakultak az elsőáldozás nagy ünneplésévé. 1960 fordulatot jelentett a kongresszusok történetében: már nem az erő megmutatása volt a cél, az esemény az egyház, a helyi közösség, valamint a világ más közösségeinek közös ünnepe lett.

(Forrás: MTI)

süti beállítások módosítása