Angol csapatok uralják az európai futballt
SZEMlélek 2019. május 10.

Angol csapatok uralják az európai futballt

A Bajnokok Ligája mellett az Európa Liga döntőjében is hiába keressük más nemzeti bajnokság képviselőjét...

premier.jpg

Soha nem fordult elő eddig a történelemben, hogy a két rangos nemzetközi futballklub-bajnokság döntőjébe csupán egyetlen ország delegáljon csapatokat. Arra hatszor volt példa a BL-ben, hogy azonos nemzetből érkeztek a döntősök: volt német-német, spanyol-spanyol (ebből 3 is összejött), angol-angol és olasz-olasz párharc is.

Az EL (és elődje az UEFA-kupa) esetében 12 alkalommal volt "házi döntő", ott is a spanyolok dominálnak 5 "duplázással", utánuk jönnek az olaszok 4 döntőző párossal, 1-1 együttállást hoztak össze az angolok, németek és a portugálok.

Mindezek után az elmúlt napok eseményei alapján eléggé úgy tűnik, átrendeződnek az erőviszonyok Európa labdarúgásában. Szerdán kiderült, hogy a legrangosabb kupában angol házidöntőre kerül sor: a Tottenham Hotspur és a Liverpool FC jutott be a labdarúgó Bajnokok Ligája fináléjába. Az Európa-ligában csütörtökön rendezték az elődöntők visszavágóit: az Arsenal a Valencia, a Chelsea pedig a Frankfurt csapatát kiverve jutott tovább.

Így tehát az európai labdarúgás történetében először történt, hogy egyetlen ország bajnoksága adja mind az első, mind a második számú nemzetközi klubsorozat döntőjének résztvevőit. És ez a nemzet nem Spanyolország, nem is Olaszország.

Statisztika ide, aranylabdás világsztárok oda: az európai futball csúcsán 2019-ben angol csapatok állnak.

süti beállítások módosítása