Ma az ápolókat ünnepeljük!
SZEMlélek 2019. május 12.

Ma az ápolókat ünnepeljük!

Május 12-e az Ápolók Nemzetközi Napja.

apolo.jpg

 

Florence Nightingale, akinek köszönhetően a mai napon ünnepeljük az ápolókat, jómódú angol arisztokrata családban született 1820. május 12-én. Férjhez kellett volna mennie, ő azonban úgy érezte, másra hívja az Isten. 

 

apolas.jpg

 

Keresztény elkötelezettsége arra inspirálta, hogy minden embert egyenlőnek tekintsen. Tiltakozott, amikor azt emelték ki róla, hogy harcol a nőkért, mert – ahogy mondta, – ő a szenvedőkért harcol, függetlenül attól, hogy férfi vagy nő az illető.

 

Mivel nővérét és őt édesapjuk úgy taníttatta, mintha fiúk lennének, rendkívül művelt volt. Szülei rosszallása ellenére 1853-ban Párizsban a Páli Szent Vince Szeretetleányainál, vagyis az Irgalmas Nővéreknél kitanulta az ápolónői mesterséget. betegápolást és sebkezelést tanult, majd nem csak a betegápolás területén vezetett be olyan szabályokat, amelyeknek köszönhetően a krími hadikórházba került sebesültek korábban 42%-os halálozási aránya 2,2%-ra csökkent, hanem kidolgozta és megszervezte az ápolóképzést is.

 

Florence Nightingale-ra emlékezve május 12-e az Ápolók Nemzetközi Napja. Ebből az alkalomból Szegeden áldozatos munkájuk elismeréseként tavaszi virágot kaptak szombaton a Fogyatékosok Nappali Intézményének ápolói a Karitáció Alapítvány bohócdoktoraitól.

 

apolokoszontese.jpg

Bohócdoktoraink fontosnak tartják, hogy így hívják fel a figyelmet az ápolók tevékenységére, amit a szociális hálón keresztül az egészségügyi intézményektől egészen az otthonápolásig végeznek – áll az alapítvány üzenetében, ami így folytatódik: ápolónőnek lenni a legszebb, legemberibb, legkülönlegesebb hivatás. Köszönet mindazon ápolóknak, akik gondozzák, ápolják embertársainkat!  

„A szeretet a legjobb gyógyszer” - vallotta Paracelsus tanítását követve Florence Nightingale.

 

(Forrás: MTI/OS; fotók: pixabay, karitacio.hu)

süti beállítások módosítása