Újabb támadás ért egy katolikus templomot, hatan meghaltak
SZEMlélek 2019. május 13.

Újabb támadás ért egy katolikus templomot, hatan meghaltak

Az áldozatok közt volt a misét végző pap is.

_106923634_burkinadablo29760519_png.jpg

Dzsihadista fegyveresek támadtak egy katolikus templom közösségére mise közben Burkina Fasóban. A Dablo nevű városban a 20-30 fős társaság előbb lőtt, majd felégette a templomot.
Dablo polgármestere, Zongo úr így nyilatkozott: "A fegyveres személyek betörtek az egyházba és tüzelni kezdtek, a gyülekezet megpróbált elmenekülni.
"Félelem lett úrrá a városban. Az emberek otthonukba menekültek, megállt az élet. A boltok és üzletek bezártak. Olyan, mint egy szellemváros" - mondta. A támadók más épületeket is felgyújtottak és fosztogattak a városban, majd elhajtottak.
Burkina Fasóban 2016 óta szaporodtak meg a dzsihadista keresztényellenes támadások, csak az elmúlt öt hétben ez volt a harmadik ilyen támadás.A múlt hónapban a támadók egy protestáns egyházat támadtak Silgadji városában, megölve legalább hat embert.
A támadók kapcsolatban lehetnek az Al-Kaidával, az Iszlám Állammal vagy a helyi Ansarul Iszlámmal is.
2018-ban 158 dzsihadista támadás volt az országban.
Az imámokat azért gyilkolják, mert nem tartják őket eléggé radikálisnak, vagy mert a vádjuk szerint együttműködtek a hatóságokkal.
Az iskolák és a tanárok is célpontok, mert a fegyveres csoportok ellenzik a nyugati oktatást.
A dzsihadisták kezdeti támadásaikat főleg az ország északi részére irányították, de később a főváros, Ouagadougou környékén és az ország más részein is lecsaptak, és 2015 óta már 350 ember halálát okozták.

 

Forrás: BBC

 

 

süti beállítások módosítása