Lezárult a hagyományos mesterségek megőrzését támogató program
SZEMlélek 2019. május 14.

Lezárult a hagyományos mesterségek megőrzését támogató program

Sörkészítés, vízimalom-restaurálás, sólepárlás...

acs.jpg

 

A hagyományos mesterségek megújításának támogatása volt a célja annak a most lezárult európai uniós programnak, melynek keretében a tradicionális szakmák megőrzésén és a fiatalok számára vonzóvá tételén dolgoztak nemzetközi résztvevők Budafok-Tétény Önkormányzatának koordinálásával.

 

A YouInHerit program keretében Budafokon sikerrel zárult tavaly a bormarketing ötletpályázat, valamint tervezik a Soós István Borászati Szakképző Iskolában a borturisztikai menedzserasszisztens képzés újraindítását.  

A lengyelországi Mazovia a sörkészítést, a szlovéniai Piran a vízimalmok restaurálását és a sólepárlást nevezte meg olyan tradicionális szakmának, amelynek a megőrzésén dolgozik. Horvátország egy régiója, Vojdnan-Dignano olívaolaj brandet akar létrehozni, Olaszországban a Velencei Régió Turizmus Igazgatósága a hagyományos velencei hajózáshoz kötődő tradicionális mesterségek újragondolásának ötletével csatlakozott a YouInHerit programhoz. Velencében egy turizmus dizájner képzésen több munkanélküli fiatal kezdett el olyan cégeknél dolgozni, ahol hajózáshoz kapcsolódó turizmussal foglalkoznak, illetve hagyományos mesterségeket űznek.

A programban szakmákat támogató nemzetközi eszköztárat is kialakítottak. Az eszköztár elősegíti a hagyományos mesterségek megismertetését a fiatal generációkkal. A tárban leírt tapasztalatok átültethetők, illetve más projektekben is hasznosíthatók, hiszen a YouInHerit programban történt tesztelésük során sikeresnek bizonyultak.

 

(Forrás: MTI; fotó: pixabay)

 

süti beállítások módosítása