Mit jelent a személyes szabadság?
GundelTakácsGábor 2019. május 20.

Mit jelent a személyes szabadság?

Az ausztrál rögbi egyik legnagyobb sztárjának felbontották a szerződését egy Instagram poszt miatt. A posztot keresztény meggyőződésből írta.

foulau1.jpg

Israel Folau a rögbi több szabályrendszerében is nagyszerű eredményeket ért el, többszörös bajnok, 62-szer képviselte Ausztráliát válogatott mezben. A pályafutása azonban a poszt miatt 30 évesen véget ér, mert a klubja és a szövetség is elhatárolódott tőle. Felbontották a szerződéseit és így tett több egyéni szponzora is.

Már az elmúlt években is voltak olyan bejegyzései, amelyek vitát váltottak ki. Azonban április elején, amikor Tasmániában törvénybe iktatták, hogy a születési anyakönyvi kivonatokban a gyermek neme opcionális, ismét klaviatúrát ragadott.

A bejegyzés így szólt: „Figyelmeztetés! Részegek, homoszexuálisok, házasságtörők, hazugok, paráznák, tolvajok, ateisták, bálványimádók: a pokol vár rátok! Bánjátok meg bűneiteket! Csak Jézus ment meg titeket!” A fenti szöveg igazságát bibliai idézetekkel támasztotta alá. A mai napig több mint 56 ezer hozzászólás érkezett, óriási vita kerekedett és kitört a botrány.

foulau2.jpg

Azonnal felbontották Folau szerződéseit, mert a felsorolásban a homoszexuálisok is szerepeltek. Meghallgatást kért, amelyre egy három tagú testület előtt néhány napja lehetőséget is kapott, de a testület bűnösnek találta az Ausztrál Rögbi Szövetség etikai kódexének súlyos megsértésében és fenntartotta az ellene hozott szankciókat.

A játékos – akinek joga van a fellebbezéshez, végső esetben a legfelsőbb bírósághoz is fordulhat – a döntés után nyilatkozatot adott ki:

– Kiváltság és büszkeség volt Ausztráliát és szűkebb hazámat, Új-Dél-Wales államot képviselni, és azt a játékot játszani, amit szeretek.

Ausztrálként olyan alapvető jogokkal születtünk, mint a szabad vallásgyakorlás és a szólásszabadság. A keresztény hit mindig az életem része volt, és hiszem, hogy keresztényi kötelességem megosztani az Úr szavait.

Nem lenne szabad, hogy a hitem legyen az akadálya annak, hogy a munkámat végezzem és játsszak a csapatomért és a hazámért.

Raelene Castle, az Ausztrál Rögbi Szövetség ügyvezető Igazgatója – aki tagja volt a három tagú bizottságnak is – szintén megszólalt az ügyben:

– Ez a helyzet fájdalmas a sportágunk számára. A szövetség, amely önhibáján kívül került ebbe a helyzetbe, továbbra is azt az álláspontot képviseli, hogy Israel a cselekedetével nem hagyott számunkra más választást, mint amilyen döntés született. Egyértelmű üzenetünk minden rögbirajongóhoz, hogy kiállunk az értékeinkért, a szenvedélyünkért, a tisztességünkért, a tiszteletért és a közösségért.

Andrew Hore, az Új-Dél-Walesi szövetség vezetője is elmondta a véleményét:

– Miközben a szövetségünk csalódott amiatt, hogy elveszítünk egy olyan képességű játékost, mint amilyen Israel Folau, a rögbi magatartási szabályai és értékei szerint biztosítanunk kell, hogy a sportágunk mindenki számára megmaradjon, függetlenül a személyes szférájuktól és a hitüktől.

Az Ausztrál és az Új-Dél-Walesi szövetség is alapítótagja a Pride in Sport Index (PSI) nevű szervezetnek, amely az ausztrál sportszövetségeknek segít, hogy a leszbikus, homoszexuális, biszexuális, transzgender és interszexuális közösségek tagjai is egyenértékű tagjai lehessenek a sportszervezeteknek. A PSI társalapítója, Andrew Purchas nyilatkozatban támogatta a rögbi szövetségeket és vezetőiket, és bátorította őket a megfelelő döntések meghozatalában.

– Gyors és határozott fellépésük megmutatta, hogy a homofób és a transzfób megkülönböztetés a sportban és az emberek között sem elfogadható – függetlenül a társadalomban, vagy a munkában betöltött helyüktől – és mindenkinek felelősséget kell vállalnia a szavaiért és a tetteiért.

foulau3.jpg

Folau már 2017-ben is felemelte a szavát az azonos neműek házassága ellen, amikor klubcsapata csatlakozott az ezt támogató kampányhoz. Többször is kijelentette, hogy kész befejezni a pályafutását, ha a sportágon belüli helyzet összeegyeztethetetlenné válik a vallásával.

– A hitem sokkal fontosabb, mint a karrierem.

Tiszteletben tartom minden ember másságát és véleményét. De nem támogatom az azonos neműek házasságát – mondta akkor.

Később hozzátette, hogy nincs benne fóbia senkivel szemben, de visszautasította, hogy engedjen a hitéből, és elárulta, hogy felajánlotta a szövetség elnökének a visszavonulását, ha a véleménye árt a sportágnak.

– Ez nem a pénzen és szerződésben foglaltakon múlik. Sokkal inkább azon, amiben hiszek, és ebben nem lehet kompromisszumot kötni. A hitem sokkal fontosabb, mint a karrierem, és mindig is fontosabb lesz.

Egy sok embert képviselő szervezet elvei és szabályai, és a másságukat nyíltan vállaló emberek szabadságjoga ütköznek egy sikeres sportoló és mélyen keresztény ember személyes véleményével, hitével és a jogával, hogy ezt kinyilvánítsa. Az emberiség pedig küzd önmagával. Kik vagyunk, és mihez van jogunk? Mi helyes, és mi bűn? Kinek kit és mit kell tiszteletben tartania? Mi az ami Istennek tetsző, és mi az, ami nem?

(A képek a játékos Instagram oldaláról származnak.)