Zelenszkij letette az elnöki esküt, és bejelentette az ukrán parlament feloszlatását
SZEMlélek 2019. május 20.

Zelenszkij letette az elnöki esküt, és bejelentette az ukrán parlament feloszlatását

Letette a hivatali esküt hétfőn Volodimir Zelenszkij új ukrán elnök, majd beiktatási beszédében bejelentette, hogy feloszlatja a parlamentet.

zelenszkij_2.jpg

A ceremónián számos külföldi vendég volt jelen, Magyarországot Áder János köztársasági elnök képviselte. A parlament épülete előtt nagy számban jelentek meg Zelenszkij támogatói.

Az eskütételi szöveg felolvasása után Zelenszkij átvette az államfőségét igazoló okiratot és az elnöki szimbólumokat, a jelvényt, a pecsétet és a jogart, majd megtartotta beszédét.

Ebben felszólította a kormányt, hogy két hónapon belül mentse fel tisztségéből a titkosszolgálat (SZBU) vezetőjét, a főügyészt és a védelmi minisztert. A kormány tagjainak azt üzente, hogy jobban teszik, ha ők is benyújtják felmondásukat.

A parlamenttől követelte még, hogy fogadjanak el jogszabályokat a képviselői mentelmi jog megszüntetéséről, a törvénytelen vagyonosodás büntethetőségéről és a választási törvény módosításáról.

"Kedves képviselők, Önök maguk tették hétfőre, azaz munkanapra a beiktatást... Tehát dolgozni fogunk" - mondta, mielőtt felsorolta volna, milyen döntések meghozatalát várja még a törvényhozástól, majd ezután közölte, hogy feloszlatja a parlamentet.

Az alkotmány értelmében az államfő elrendelhet előrehozott parlamenti választást, s azt a parlament mandátumának idő előtti megszűnéséről szóló határozat közzétételétől számított 60 napon belül kell megtartani - emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Zelenszkij beszédében kijelentette még, elsődleges feladatának azt tekinti, hogy tűzszünetet érjen el a Donyec-medencében. Leszögezte: a békéért kész kockára tenni azt is, hogy elveszti elnöki posztját. Első lépésnek az Oroszország által fogva tartott ukránok kiszabadítását nevezte meg, azután a krími és Donyec-medencei területek visszaszerzését. Szavai szerint mindent meg kell tenni azért, hogy az ideiglenesen megszállt területeken élők ukránoknak érezhessék magukat.

Zelenszkij beiktatását követően benyújtotta lemondását Sztepan Poltorak ukrán védelmi miniszter és Vaszil Hricak, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetője. Mindkét posztra egyébként az államfőnek van joga a parlament elé terjeszteni a maga jelöltjét. A főügyész, Jurij Lucenko esetleges távozásáról egyelőre nincs hír. A kormány tagjai közül már pénteken lemondott Pavlo Klimkin külügyminiszter és Olekszandr Turcsinov, az elnök alá rendelt, befolyásos Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) vezetője.

Az orosz elnök szóvivője közölte, Putyin nem fog gratulálni Zelenszkij beiktatásához. Mint mondta, az orosz elnök majd akkor gratulál új ukrán kollégájának, ha az haladást ér el a kelet-ukrajnai konfliktus rendezésében és az ukrán-orosz kapcsolatok normalizálásában.

Petro Porosenko leköszönő elnök vasárnap sikeres elnökséget kívánt Zelenszkijnek, mint mondta, a hatalomváltás végbemenetele is jelzi, hogy Ukrajna az európai civilizációhoz tartozik. Porosenko közölte, nem szakít az aktív politizálással, őrködni fog afölött, hogy Ukrajnát ne téríthessék le az euroatlanti integráció útjáról.

Zelenszkij pénteki bejelentése után, hogy mindenképpen feloszlatja a parlamentet, a kisebbik ukrán kormánypárt, a Népi Front bejelentette, hogy kilép a kormányzó koalícióból. Az új koalíció megalakulására 30 nap áll rendelkezésre, és ez idő alatt nem oszlatható fel a parlament. Emiatt egyelőre nem tudni, hogy az új elnöknek sikerül-e elérnie az előrehozott választások kiírását. Az alkotmány értelmében az államfő elrendelhet előrehozott parlamenti választást, s azt a parlament mandátumának idő előtti megszűnéséről szóló határozat közzétételétől számított 60 napon belül kell megtartani

(Forrás: MTI, fotó: Reuters)

süti beállítások módosítása