Terv szerint halad a BMW debreceni gyárának előkészítése
SZEMlélek 2019. május 22.

Terv szerint halad a BMW debreceni gyárának előkészítése

Német lapinformáció szerint a bajor autógyártó nehéz gazdasági időszakon megy keresztül, emiatt megfontolhatják a magyar üzem beáldozását. Ennek ellenére jelenleg tovább zajlik a a terület kialakítása.

bmw_debrecen.jpg

– Ha valaki kimegy a BMW-gyár leendő területére, saját szemével győződhet meg arról, hogy gőzerővel zajlik az előkészítés, minden az eredeti ütemterv, a BMW-vel kötött megállapodás szerint halad – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, amikor meglátogatta a gyár leendő helyszínét.

Szerinte a BMW nyilatkozata egyértelmű volt, önmagáért beszél az építkezés előkészítése is. Ahogyan arról megállapodás született, Debrecen mind a 400 hektárnyi területet megvásárolta, jelenleg az előkészítési munkák zajlanak.

Minden nap 300 teherautónyi sódert visznek oda, az építés előkészítésében részt vevő vállalatnak naponta 20 millió forintos gázolajszámlája keletkezik, akkora a mozgás a területen. Magyarországon még soha nem végeztek egybefüggően ekkora területen talajmunkát, illetve építkezést előkészítő munkát - mutatott rá a politikus.

Kitért arra is, hogy közmű és infrastruktúra építéséhez szükséges valamennyi tervezési közbeszerzési eljárás lezárult. Jelenleg az engedélyezési folyamatok zajlanak, és egy-két közüzemi, közművi előkészítés vonatkozásában már a tervezés is megindult. A nemzetközi iskola szeptembertől megkezdi működését, emellett, kifejezetten a BMW kérésére egy bajor sztenderdnek megfelelő működésű német iskolának az előkészítését is megkezdték.

– Soha nem szabad felülni semmiféle híresztelésnek, az embernek saját szemével kell meggyőződnie arról, hogy valójában mi a helyzet – reagált a miniszter a BMW debreceni beruházásának szüneteléséről felröppent hírekre.

Az a bizonyos "híresztelés" egy szóval sem említette, hogy a BMW felfüggesztette volna debreceni gyára építését. Amint megírtuk a SZEMléleken: "Amíg a bajorok elemeznek és egyeztetnek, a Daimler már egy lépéssel tovább tart a Handelsblatt szerint: értesülésük szerint a gyártó egy évvel elhalasztotta a kecskeméti második autógyár üzembe helyezését." Ez utóbbi be is bizonyosodott, a Mercedes ugyanis elismerte, hogy felfüggesztették második kecskeméti gyáruk kivitelezését.

Az egymilliárd eurót meghaladó beruházásból felépülő, 560 focipályának megfelelő területen megvalósuló leendő debreceni BMW-gyárban évente 150 ezer gépkocsit gyártanak majd, és több mint ezer új munkahelyet teremtenek.

A magyar kormány több mint 12,3 milliárd forinttal támogatja a beruházást. Debrecen a támogatásról szóló megállapodás tavaly októberi aláírásakor kötelezettséget vállalt arra, hogy elvégzi az ipari terület beruházási célnak megfelelő kialakítását, és egy év múlva beruházásra alkalmas állapotban átadja a befektetőnek.

(Forrás: MTI)