Lépéseket kezdeményez az államtitkár a Wizz Air felháborító gyakorlata miatt
SZEMlélek 2019. május 26.

Lépéseket kezdeményez az államtitkár a Wizz Air felháborító gyakorlata miatt

Félszáz utas rekedt Frankfurtban.

wizz2.jpg

 

Elfogadhatatlan a Wizz Air légitársaság szombat reggeli Frankfurt-Budapest járatának utasaival szemben tanúsított bánásmódja, különösen az állítólagos technikai meghibásodás folytán előállt helyzet légitársaság általi kezelése, az utasok megfelelő tájékoztatásának és alternatív lehetőségek felajánlásának elmulasztása – áll a Miniszterelnökség MTI-hez eljuttatott közleményében.

 

Hogy mi történt ma délelőtt, arról az Index szerkesztőségét egy olvasójuk tudósította reptérről:

a Wizz Air Frankfurt-Budapest járatának körülbelül 50 utasa nem szállhatott fel a gépre.

 Az elvileg reggel 8:35-kor induló gép utasaival 10 óra előtt közölték, hogy nem mindenki fog tudni felszállni a gépre.

 

A beszállást intéző kollégák bejelentették, akinek az 1-től a 27-es sorig szól a jegye, az felszállhat, a többiek nem. A válogatásnál a priority-jegyek sem számítottak. Az Index fölvette a kapcsolatot olvasójukkal, aki a repülőtéren várakozva mondta el, hogy először eleve csak azokat állították a sorba, akinek a fenti kritériumnak megfelelt a jegye, de aztán mégis halászgattak még utasokat.

 

Az utaskiválasztás is gyötrelmesen ment. A QR-kód leolvasó, teljesen véletlenszerűen világított a zölddel, vagy pirossal. Volt olyan utas, aki magának és két ismerősének három jegyet vett a 3-as sorba: a két ismerősét felengedték, de mivel az ő jegye nem működött, nem szállhatott fel a gépre. Volt, akinek zölddel világított a rendszer, pedig a 30. sorba szólt a jegye.

Végül az utasok szerencsésebb fele elrepült, míg körülbelül 50 ember Frankfurtban ragadt.

MIután lezárták a kapukat, egy ott dolgozó megkérte az utasokat, kövessék őt, így végül gyakorlatilag kivezette őket abból a részből, ahol a már becsekkolt utasok vannak. A rögtönzött Wizz Air-pultnál ülő helyi alkalmazott semmiben sem tudott segíteni, az emelt díjas telefonon is csak negyed egy után fogadták a hívásokat.

 

wizz.jpg

 

A helyszínen rekedt utas elmondta az Indexnek, hogy délután megjelent egy ügyintéző, aki szerint talán holnap délután haza tudják őket juttatni, és majd fel iratkozni az esti helyi szállásra.

 

Hosszas várakozás után először egy férfi érkezett, akinél csak hotelre lehetett feliratkozni, ami az Index olvasója szerint patthelyzet:

ha elmennek, nincs kártérítés, ha maradnak, nem tudják, mikor változik bármi.

Majd később azt írta, az emberek szép lassan feladják, van olyan utas, aki átment Dortmundba, hogy ott vegyen jegyet másik járatra. Végül ismét kirakták a hevenyészett "WizzAir-pultra", hogy nem fogadnak ügyfeleket.

 

Legutolsó elkeseredett bejelentkezése során ezt írta:

 

„Feladom és nem várok tovább. Mostanáig nem érkezett egyetlen Wizz Air-munkatárs sem. Most egy rögzített beszélgetésben az emelt díjas számon azt mondtak, sajnáljak, nekik is azt mondták, 12:15-kor jön valaki és menjek haza nyugodtan. De azt ők sem értik, hogyan lehetséges, hogy nem kaptunk semmiféle papírt arról, hogy a beszállást megtagadták tőlünk. Állítólag hivatalosan kellett volna, hogy erről papírt kapjunk. A reptér munkatársai nem tudnak segíteni, hiszen nem Wizz Air-alkalmazottak, és mar ők is ingerülten és csúnyán beszélnek a Wizz Airről. Nincs, aki segítsen rajtunk. Mindenki oldja meg. Se egy ásványvizet, se egy falat ételt nem kaptunk. Semmit, és a kártérítés említésére mély hallgatásba burkolóznak. Most a Wizz Air pultnak csúfolt, csak angolul beszélő kedves munkatárstól kikönyörögtem, hogy legalább a számítógépébe rögzítse, hogy itt voltam. Erről megengedte hogy készítsek egy képernyőfotót. Más nincs a kezünkben. Gusztustalan, hogy egy cég ilyen mélyre tudott süllyedni."

A felháborító helyzetről tudomást szerezve Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Tuzson Bence közszolgálatért felelős államtitkár az arányos jogkövetkezmények megállapítása érdekében fogyasztóvédelmi eljárást kezdeményez.

 

(Forrás: MTI/OS és Index; fotó: youtube és olvasói kép)

süti beállítások módosítása