Ilyen még nem volt: hatosikrek születtek Lengyelországban
SZEMlélek 2019. május 28.

Ilyen még nem volt: hatosikrek születtek Lengyelországban

A 29 éves édesanya, egyszerre világra hozott négy lánya és két fia egyaránt egészségesek.

hatosikrek.jpg

Történelmet írt Krakkóban egy néhány nappal ezelőtt még egygyermekes család. Május 20-án, az életkorával megegyezően várandóssága 29. hetében járó hölgy egyszerre hat gyermeknek adott életet, akik 890 gramm és 1300 gramm közötti súllyal születtek. Ilyenre a fellelhető egészségügyi nyilvántartások szerint eddig nem volt példa Lengyelországban. Érdekesség, hogy a legutóbbi nemzeti rekordnak ugyanez a kórház adott helyet: 2008-ban 5 ikerlány született a várandósság 26. hetében.

További érdekesség, hogy ami történt, arra az orvosok sem számítottak. – Öt csapatunk várta felkészülten a különleges szülést, öt inkubátor volt a helyszínen, aztán "előkerült" még egy kislány – számolt be a nem mindennapi élményről Ryszard Lauterbach, az újszülötteket gondozó részleg vezetője. Természetesen azonnal felállítottak még egy csoportot a meglepetés fogadására. A professzor köszönetet mondott kollégáinak, amiért a 29. hétig az édesanya méhében növekedhettek az új életek.

A rendkívüli hatszoros születés híre hamar elterjedt országszerte, nagy örömet kiváltva a társadalomban. Andrzej Duda államfő is gratulált a szülőknek és az orvosoknak, a helyi Cracovia futballklub élethosszig érvényes jegyeket ajánlott fel a hat testvérnek.

A boldog házaspár nem most kezd ismerkedni a szülői szereppel, hiszen van már egy 2,5 éves fiuk. Hiába érkezett azonban egyszerre két öccse, így is a lányok vannak többségben az igen nagy családban.

– Már előkészítettünk mindent öt új testvér számára odahaza. Most egy kicsit át kell rendeznünk a dolgokat – fogalmazott az édesanya, Klaudia Marzec. A férje, Szymon Marzec egyik fontos feladata lett, hogy bemutassa "nagy" gyermekük, Oliwier számára a kistesókat. Az ő nevük: Zofia, Kaja, Nela, Malwina, Filip és Tymon.

(Forrás: Washington Post, dunyanews.tv)

süti beállítások módosítása