Iron nun: a 89 éves apáca szerint az erőfeszítés már önmagában siker
SZEMlélek 2019. május 31.

Iron nun: a 89 éves apáca szerint az erőfeszítés már önmagában siker

– Nincs edzéstervem, mert mindig ahhoz igazítom az edzéseimet, hogy mennyire érek rá és milyen az időjárás – mesélte egy interjúban Buder nővér, akit a világ csak "vasnővérként" ismer.

cycling_1000x568.jpg

A katolikus apáca negyvennyolc évesen kezdett el futni az egyik rendtársa tanácsára, aki azt mondta neki, hogy a sport jó hatással van a testre, az elmére és a lélekre. Buder nővér hitt neki, ezért azóta, azaz negyven esztendeje folyamatosan sportol.

horse_habit_981x602.jpg

Olyannyira belejött a mozgásba, hogy ötvenkét évesen elindult élete első triatlonversenyén, ötvenöt évesen pedig teljesítette első Ironmanjét (3,8 kilométer úszás, 180 kilométer kerékpározás, 42 kilométer futás). Azóta több mint háromszáznegyven(!) triatlonversenyen indult különböző távokon és negyvenöt Ironmant teljesített.

madonna-buder_h.jpg

Amikor nyolcvankét éves volt, a Subaru Ironman Canadát sikeresen megcsinálta, ezzel ő lett a világ legidősebb embere, aki teljesíteni tudott egy teljes távú Ironmant. Az Ironman cégnek amúgy, Buder nővérre való tekintettel, évről évre új korosztályokat kellett megnyitnia, aszerint ahogyan az apáca korosodott.

Iron Nun sohasem csak a saját örömére sportolt, minden egyes verseny alkalmával jótékony célokra gyűjtött jelentősebb összegeket. Emlékeit és tapasztalatait összegyűjtötte, ezeket nyolcvanéves korában könyv formájában kiadta. 2016-ban a Nike egy fantasztikus reklámfilmet forgatott a rendkívül inspiráló apácával, aki nem hazudtolta meg önmagát idén sem: a napokban újra amerikai bajnok lett a korosztályában (85-89), mégpedig olimpiai távon (1,5 kilométer úszás, 40 kilométer kerékpározás, 10 kilométer futás).

– Reggel a templomba általában futva megyek, aztán a következő helyszínre is. Gyakran járok a börtönökbe az elítéltekhez, oda vagy futok vagy kerékpárral megyek, általában napi hatvan-hetven kilométer kerékpározás jön össze.

– Van a közelemben egy tó, ott szoktam biciklizni és ott is úszom, a természet mindig megszabja, hogy éppen melyik sportágat űzzem.

Buder nővért nemcsak a Nike tartja nagyon inspirálónak, de mindenki, aki csak egyszer is hallott róla.

– Én inspiráló?! Nem tudom, miért vannak úgy oda. Én csak egy apró öregasszony vagyok, aki teszi a dolgát. Ennyi az egész…

(Forrás: csupasport.hu, fotók:globalsistersreport.org)

süti beállítások módosítása