Idén is levéltári pikniket rendez a Fővárosi Levéltár
SZEMlélek 2019. június 05.

Idén is levéltári pikniket rendez a Fővárosi Levéltár

Telek Pál eddig ismeretlen búcsúlevele is megtekinthető.

piknik2.jpg

Színes program várja azokat, aki szokatlan helyen szeretnének „piknikezni”. Idén is meghirdeti a Fővárosi Levéltár azt a kétnapos rendezvényt, amire június 7–8-án várják a gyerekeket, családokat, diákokat, a történelem iránt érdeklődőket.

Az ingyenesen látogatható harmadik Levéltári Piknik színes programmal vár mindenkit: bábelőadás, pecsétkészítés, oklevélírás, reneszánsz tánctanítás, fegyverbemutató, előadás a 333 évvel ezelőtt történt Buda ostromáról, koncertek…

 

Exkluzív módon együtt és kizárólag a III. Levéltári Piknik két napja alatt lehet megtekinteni az 1941-ben öngyilkosságot elkövető Teleki Pál miniszterelnök Budapest Főváros Levéltárában és a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában őrzött lemondó- és búcsúleveleit. Kevesen tudják, hogy a grófot már korábban is foglalkoztatta az öngyilkosság gondolata. Eddig összesen négy ilyen tárgyú levele maradt fenn különböző korszakokból – áll Budapest Főváros Levéltára közleményében.

 teleki.jpg

 

A közvélemény eddig leginkább a Horthy Miklós kormányzóhoz 1941. április 3-án írt lemondó, valamint búcsúlevelét ismerhette. Idén áprilisban egy eddig ismeretlen búcsúlevél került Budapest Főváros Levéltárának birtokába, amelyet Teleki Pál öngyilkossága előtt a személyi titkárának, Incze Péternek írt. A hagyaték tartalmaz egy eredetileg 1929-ben készült, de folyamatosan újradatált levelet is, amelyben a súlyos betegséggel küzdő Teleki a temetéséről rendelkezik.

 

A gróf áldozatvállalási hajlamának bizonyítására nem pusztán a búcsúlevelek állnak rendelkezésre. A gróf öngyilkossága előtt 15 évvel, a frankhamisítási per kapcsán, két hosszú feljegyzést is közjegyzői letétbe helyezett, amelyekben a politikai helyzet értékelése mellett érintőlegesen nyilatkozott a saját és Bethlen szerepéről is a frankbotrányban. Ezekben többek között azt írta: „hajlandó volnék vállalni az egész ügy ódiumát".

 

(Forrás: MTI/OS; Fővárosi Levéltár; fotó: youtube és wikipedia)

 

süti beállítások módosítása