Szexuális visszaélésekről tett bejelentést a Taizéi Közösség vezetője
SZEMlélek 2019. június 05.

Szexuális visszaélésekről tett bejelentést a Taizéi Közösség vezetője

Öt, kiskorúak ellen elkövetett szexuális jellegű bántalmazásról van szó, amik az '50-es és a '80-as évek között történtek, és három testvér érintett, akik közül kettő már több, mint 15 éve elhunyt.

alois_1.jpg

Alois testvér levelét kommentár nélkül, teljes egészében közöljük az alábbiakban.

AZ IGAZSÁG KERESÉSE

Ebben az időszakban, amikor a társadalom és az Egyház igyekszik fényt deríteni a szexuális bántalmazásokra és visszaélésekre, különösképpen azokra, amelyeket kiskorúak, illetve kiszolgáltatott személyek ellen követtek el, testvéreimmel úgy döntöttünk, hogy szükséges felszólalnunk. Taizében évtizedek óta fiatalok és kevésbé fiatalok ezreit fogadjuk Európa és a világ más részeiről.

Felelősségünk tudatában, illetve a fiatalok, családjaik, valamint kísérőik bizalmával mindig azt kerestük, hogy a lehető legalkalmasabb körülmények között fogadhassuk az érkezőket, tiszteletben tartsuk meggyőződéseiket és figyelemmel legyünk mindannyiuk biztonságára és integritására.

Ennek ellenére a találkozók során megtörténhetett, hogy egyes személyek integritása megsérült, akár fiatalok közt, vagy a fiatalok és felnőttek közötti kapcsolatok során. Amikor ilyen esetről értesülünk, figyelünk arra, hogy meghallgassuk az áldozatot és értesítsük az illetékes egyházi és világi hatóságokat.

Más intézkedések mellett 2010 óta egy internetes oldal és egy e-mail cím is rendelkezésre áll az emberi személy védelmével kapcsolatos bejelentések megkönnyítésére. Taizében egy testvérnek és néhány, a közösségen kívüli személynek az a feladata, hogy meghallgassák azokat, akiknek tudomására jutott egy szexuális jellegű bántalmazás vagy bármilyen más erőszakos cselekmény, különösképpen, ha kiskorúakkal szemben követték el. A találkozók résztvevői érkezésükkor erről is tájékoztatást kapnak.

Most azért szólalok fel, mert olyan esetek jutottak tudomásomra, amelyek mélységesen elszomorítottak, mivel testvérek követték el őket, és bár régen történtek, közösségileg fontosnak tartjuk, hogy beszéljünk róla. Öt, kiskorúak ellen elkövetett szexuális jellegű bántalmazásról van szó, amik az '50-es és a '80-as évek között történtek, és három testvér érintett, akik közül kettő már több, mint 15 éve elhunyt.

Amikor értesítettek ezekről a vádakról, első lépésként néhány testvérrel meghallgattuk az áldozatokat. Teljes tiszteletben tartva szavukat szenvedésüket meghallottuk és a lehető legjobban igyekeztünk mellettük lenni.

Az elmúlt években a társadalomban és az Egyházban az egyes személyek integritása ellen elkövetett mindennemű tett súlyosságának a megértése szerencsésen elmélyült. Ez visszhangra talált a francia törvényhozásban is, ami minden eset bejelentését kéri függetlenül az elkövetés időpontjától.

Az igazságkeresés folyamatában, miután előzetesen beszéltünk az áldozatokkal, értesítettem a köztársasági ügyészt az említett öt esetről.

Elismerjük, hogy a testvérek által a múltban elkövetett bántalmazások is közösségünk történetének részét képezik. Ezzel a bejelentéssel az igazságkeresést folytatjuk, amit az áldozatok meghallgatásával kezdtünk, és ma is elsősorban rájuk gondolunk.

Mély szomorúságot és szégyent érzünk, amikor halljuk szenvedésüket és mindazt, amit átéltek. Lehet, hogy ez a felszólalás más esetleges áldozatokat is arra ösztönöz, hogy jelentkezzenek: ebben az esetben őket is készen állunk meghallgatni és segíteni nekik megtenni az általuk kívánt lépéseket.

Meggyőződésünk, hogy csak úgy járulhatunk hozzá mindazok hatékony védelméhez, akik megbízva bennünk Taizébe jönnek, ha ezekre az esetekre fényt derítünk külső személyek bevonásával. Azért szólalok föl, mert ezzel tartozunk az áldozatoknak, hozzátartozóiknak és mindazoknak, akik Taizében biztonságos helyet keresnek a bizalom és az igazság lelkületében.

Alois testvér

(Forrás: taize.fr, fotó: agensir.it)

süti beállítások módosítása