Ukrajna az Európai Unióba tart
SZEMlélek 2019. június 05.

Ukrajna az Európai Unióba tart

Az ország tovább kíván haladni az euroatlanti integráció útján, az ország fontos célja a jövőbeli csatlakozás a NATO-hoz és az Európai Unióhoz, jelentette ki Volodimir Zelenszkij új ukrán elnök Brüsszelben.

zelen_eu.jpg

Az államfő június 4-én Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral, illetve Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével tárgyalt.

Az észak-atlanti szövetség székhelyén a köztársasági elnök kijelentette, hogy kész tárgyalást kezdeni Oroszországgal a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus lezárásáról, de ragaszkodik az előző vezetés céljához, ahhoz, hogy országa teljes jogú NATO- és EU-taggá válhasson. - Ez a prioritás a külpolitikánkban - fogalmazott, hozzátéve, hogy ehhez belső reformokra is szükség van.

Zelenszkij hangsúlyozta, hogy tiszteletben kívánja tartani az ukrán válság politikai rendezéséről szóló, 2015-ös minszki megállapodás előírásait, bár leszögezte, mindenekelőtt képesnek kell lenni az ország védelmére, meg kell erősödnie Ukrajnának gazdasági, politikai és katonai téren is.

- Közös feladatunk a fekete-tengeri térség stabilitásának és biztonságának garantálása - közölte, rámutatva, hogy "az orosz agresszió az egyik legfőbb kihívás az euroatlanti térség biztonsága szempontjából".

Facebook-oldalán az elnök ismételten felszólította Moszkvát, hogy segítsen véget vetni az évek óta tartó fegyveres konfliktusnak Ukrajnában. Hangsúlyozta azonban azt is, hogy nem elég a sürgetés, az európai vezetőkkel együtt nyomást kell gyakorolni az "agresszorra".

Az Európai Bizottság a Twitteren támogatását fejezte ki a békés, demokratikus és virágzó Ukrajna felé vezető reformintézkedések iránt.

Volodimir Zelenszkij június 5-én Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével találkozik a belga fővárosban.

(Forrás: MTI, fotó: channelnewsasia.com)

süti beállítások módosítása