1497-ben nyomtatott Ószövetséget találtak Csíkszeredán
SZEMlélek 2019. június 06.

1497-ben nyomtatott Ószövetséget találtak Csíkszeredán

Tizenötödik századi nyomtatványra bukkantak a Gyulafehérvári Főegyházmegye levéltárában.

oszovjo.png

Egy 1497-ben nyomtatott Ószövetség számít a legrégebbinek az egyházmegye területén eddig feldolgozott plébániai könyvtárakban.

Az erdélyi római katolikus egyházmegyék hírportálja emlékeztetett arra, hogy tavaly létesült a csíkszeredai gyűjteményes könyvtár, ahova bekerültek az alcsíki- és a felcsíki főesperesi kerületek egyházközségeinek régi könyvei is. A levéltár munkatársai a leltározás során bukkantak a különlegesen ritka nyomtatványra, amelynek datálását Muckenhaupt Erzsébet ősnyomtatvány-kutató és régikönyv-történész igazolta.

A csíkszentgyörgyi plébánia könyvei között őrződött meg az ószövetségi kötet, amelyet 1497-ben nyomtattak Koberger Antal nürnbergi nyomdájában. Az ívrét (fólió) méretű bölcsőnyomatot a felső kötéstábla belső oldalán található tulajdonosbejegyzés szerint 1721-ben köttette be a plébánia akkori vezetője, Ferenczy György pap. Halála után a könyv a plébánia gyűjteményében maradt, ahonnan 2018 novemberében került a csíkszeredai gyűjtőkönyvtárba.

Ez a fennmaradt példány a Koberger műhelyében akkor megjelent négykötetes Bibliának a második kötetét képezi. A 46 könyvből álló ószövetségi Szentírásból ez az ősnyomat a próféták könyveit tartalmazza. A több mint 600 oldalas kötetben 10 metszet is található. A XVIII. század eleji bőrkötésbe öltöztetett XV. század végi Ószövetség digitalizált formában kutatható a levéltár honlapján.

A ritka értékesnek minősülő ősnyomtatvány tudományos kutatását folytatják a szakemberek.

(Forrás: MTI, fotó: maszol.ro)

süti beállítások módosítása