Ciszjordánia izraeli annektálásáról nem folyt tárgyalás
SZEMlélek 2019. június 09.

Ciszjordánia izraeli annektálásáról nem folyt tárgyalás

A jeruzsálemi amerikai nagykövet szombati nyilatkozatától elhatárolódott a washingtoni tisztviselő.

izraeli_nagykovet.jpg

 

Izraelnek jogában áll területéhez csatolni Ciszjordánia „egy részét”– jelenttette ki június 8-án David Friedman, az USA jeruzsálemi nagykövete.

 

Az amerikai vezetés nem tárgyalt az Izrael által 1967-ben Jordániától elfoglalt Ciszjordánia bármely részének izraeli annektálásáról – érkezett a reakció vasárnap a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli honlapon egy név nélkül nyilatkozó washingtoni illetékesre hivatkozva.

 

A 12-es kereskedelmi tévécsatorna úgy tudja, az amerikai külügyminisztériumban dolgozik az a meg nem nevezett illetékes, aki elhatárolódott David Friedman nagykövet szombati nyilatkozatától.

„Izrael nem mutatott be tervet a nyugati part bármely területének bekebelezéséről, nem is tárgyalt ilyen tervekről az Egyesült Államokkal", és nem változott az amerikai kormányzat álláspontja a Ciszjordániában felépített izraeli településekkel kapcsolatban – nyilatkozta a washingtoni tisztviselő a portálnak.

A The Times of Israel ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy márciusban az amerikai kormányzat szokásos éves emberi jogi jelentésében első alkalommal nem használták a „megszállt területek" megnevezést Ciszjordániára.

Az áprilisi általános választások előtt folytatott kampány idején Benjamin Netanjahu miniszterelnök azt ígérte, hogy fokozatosan Izrael területének részévé teszi az összes ciszjordániai zsidó települést, amit a kormánypártok képviselői már hosszú ideje támogatnak, és reményét fejezte ki, hogy ehhez megszerzi Washington támogatását.

 

Ciszjordániában mintegy 600 ezer zsidó telepes él. A terület a nemzetközi jog szerint megszállt terület, nem minősül Izrael részének, és a nemzetközi közösség a telepeket sem ismeri el a zsidó állam részének.

 

(Forrás: MTI; fotó: www1.cbn.com)