Ferenc pápa: Alkossunk valódi emberi közösséget a közösségi oldalak helyett!
SZEMlélek 2019. június 09.

Ferenc pápa: Alkossunk valódi emberi közösséget a közösségi oldalak helyett!

A katolikus egyházfő a Szentlélek eljövetelének a mai világhoz szóló üzenetéről beszélt, és harmóniát, összetartó emberi közösséget szorgalmazott.

francis_punkosd.jpg

A pápa homíliájában azt mondta: Jézus halála után a tanítványok, vagyis az akkori kor fiataljai kétségek és félelem közepette, zárt ajtók mögött éltek. A Szentlélek eljövetele adott nekik távlatot, bátorságot, örömöt és új reményt. - A Szentlélek nem elvont fogalom (...), hanem a legkonkrétabb és a legközelebbi, amely képes megváltoztatni életünket (...), a Szentlélek harmónia - hangsúlyozta a pápa.

A katolikus egyházfő szerint nem csodákra és nem arra van szükség, hogy eltűnjenek a nehézségek, hanem belső békére: "ez a belső béke szívünket a tenger mélyéhez teszi hasonlóvá, amely akkor is nyugodt, amikor felületét hullámok verdesik".

A pápa szerint ilyen összhangra és lelki békére van szüksége az emberiségnek jelenleg. Annál is inkább, mert rohanó, pattanásig feszült, csakis azonnali megoldásokat kereső korunkat harmónia helyett mély megosztottság uralja. - Van akinek túl sok van, másnak semmije sincsen, van aki száz évig igyekszik élni, mást megszületni sem engednek - fogalmazott.

Ferenc pápa szerint a digitális kor távolságot, valódi közösség helyett közösségi oldalakat teremtett.

A katolikus egyházfő felhívta a figyelmet: a mástól való félelem arra készteti az embereket, hogy csak a hozzájuk hasonlókkal alkossanak közösséget, ami pedig szekták születéséhez vezethet. - Mindig ott van a kísértés, hogy +fészkeket+ építsünk: a saját csoport, a saját preferenciák mentén gyűljünk össze, azonos az azonossal, allergiásan bármiféle "szennyeződésre". A fészektől a szekta csak egy kis lépés - fogalmazott.

(Forrás: MTI, fotó: ncregister.com)

süti beállítások módosítása