Vatikán: élő hírek holt nyelven - latin nyelvű hírműsor indult
SZEMlélek 2019. június 09.

Vatikán: élő hírek holt nyelven - latin nyelvű hírműsor indult

Nem nosztalgiázásról van szó, hanem kihívásról - mondta a vatikáni kommunikációért felelős Andrea Tornielli azzal kapcsolatban, hogy latin nyelvű hírműsort indított pünkösd előtti szombaton a Vatikáni Rádió.

latin_3.jpg

Az egyelőre öt perces adás az ókori nyelven számol be a világ legaktuálisabb történéseiről tudósításokkal és riportokkal a szentszéki latin hivatal gondozásában.

A latin hírek szövegét a Vatikán úgynevezett latin hivatalának munkatársai írják. A Waldemar Turek atya vezette vatikáni hivatal évszázadokon át a szentszéki dokumentumokat, okleveleket írta és fordította latinra. Mai feladatai közé tartoznak azonban már a mindenkori pápa latin nyelvű Twitter-fiókja (@pontifex_ln) mindennapos üzenetei, amelyeket több mint 900 ezren követnek.

Innen eredt az ötlet, hogy a hét legfontosabb, Ferenc pápával kapcsolatos eseményeit a Vatikáni Rádió latinul is sugározza.

A modern kifejezések fordítása nem jelent problémát: a labdarúgó-világbajnokság latinul Certaminibus Mundialibus Sphaeromachiae lett, az öngyilkos merénylő volontarius suis interromptor, az internetes női influencer pedig concitatrix.

 

Vatikán Állam hivatalos nyelve a mai napig a latin, még akkor is, ha Ferenc pápa és a vatikáni bíborosok a latint leginkább misenyelvként használják. XVI. Benedek pápáról viszont köztudott volt, hogy előszeretettel és jól beszélt latinul.

 

latin_4.jpg

 

Vatikánváros területén a pénzautomaták feliratai is latinul vannak feltüntetve.

A Hebdomadae Papae, vagyis a Pápa hete című latin hírösszefoglaló minden szombaton 12 óra 32 perctől hallható, ismétlésben pedig vasárnap délután fél 6-tól a Vatikáni Rádió olasz csatornáján. A Vatikán bejelentése szerint a latin hírműsort a Vatican News portálon is közlik majd fordítással kiegészítve.

Az első latin nyelvű adás videofelvétele már látható a legnagyobb közösségi videomegosztó portálon.

 

(Forrás: vaticannews via MTI; fotó: communicazione.va)

süti beállítások módosítása