Hamarosan fizetnünk kell a budapesti autózásért
SZEMlélek 2019. június 10.

Hamarosan fizetnünk kell a budapesti autózásért

Hosszú évek tervezgetését követően meglepő gyorsasággal fogadta el a Fővárosi Közgyűlés a "dugódíj" majdani bevezetését tartalmazó mobilitási tervet.

budapest-1330977_1920.jpg

A néhány napja elfogadott Budapesti Mobilitási Terv a főváros közlekedésfejlesztési terveit tartalmazza, méghozzá fontossági sorrendben, különböző finanszírozási keretekkel számolva. Ebből a tervből kiderül, mi épülhet Budapesten a következő 6–11 évben. A három (szűkös-közepes-gazdag) költségkeretre kidolgozott javaslatok mindegyike számol a dugódíj bevezetésével 2025-ig.

A dugódíjra 2015-ben már pontos fővárosi elképzelések voltak: Tarlós István főpolgármester sajtótájékoztatón jelentette be, hogy kétlépcsős javaslatot tettek a kerületek a fővárosnak a díjszabás bevezetésére. Az akkori törekvés szerint az első lépcsőben lett volna egy Budapest-matrica, aminek érvényessége a főváros teljes közigazgatási területére kiterjedne (a megyei matricához hasonlóan). Ennek ára 5000 forint lenne évente. Második lépcsőben lehet egy szűkebben vett 2. belvárosi zóna, külön díjjal. Ennek határát nem tudni, de Tarlós szerint inkább a városmagot védené. A díj összegét még nem határozták meg. A dugódíj bevezetése miatt sokáig azért volt elkötelezett a főváros, mert a 4-es metró megépítésének EU felé vállalt feltétele volt, amiről még Demszky Gábor idejében döntöttek.

 (Forrás: index.hu  Kép:pixabay.com/hpgruesen)

süti beállítások módosítása