A francia katolikus egyház várja a visszaélések áldozatainak jelentkezését
SZEMlélek 2019. június 12.

A francia katolikus egyház várja a visszaélések áldozatainak jelentkezését

Szeretnék megtörni a hallgatást, ami fontos előfeltétele a hasonló esetek megelőzésének.

visszaeles_2.jpg

Független bizottság felállításáról döntött a francia püspöki konferencia, miután Lyonban 2016-ban az egyházmegye több tagja, köztük Franciaország egyik legbefolyásosabb és legismertebb katolikus vezetője, Philippe Barbarin bíboros, lyoni érsek ellen is rendőrségi vizsgálat indult papi pedofília elhallgatása miatt. Az egyházi vezetőt azóta első fokon elítélték, vissza is vonult érseki tevékenységétől.

– Az áldozatok e-mailben, levélben vagy telefonon jelentkezhetnek – közölte Jean-Marc Sauvé, annak a bizottságnak a vezetője, amely az egyházi személyek által az 1950-es évektől napjainkig elkövetett szexuális visszaélések kivizsgálásával foglalkozik. Feladatuk összesíteni azokat az egyházi nyilvántartásokat is, amelyekben dokumentálták a szexuális bántalmazási ügyeket, továbbá az igazságügyi levéltárak és az sajtóarchívumok anyagait is rendszerezik a teljesebb kép érdekében.

visszaeles_1.jpgJean-Marc Sauvé

A CIASE (Commission Indépendante d’enquête sur les Abus Sexuels dans l’Église) elnevezésű független egyházi bizottságot világi ember, Jean-Marc Sauvé, a legmagasabb francia közigazgatási és jogi szervezetnek, az államtanácsnak egykori alelnöke vezeti. A 22 tagú testület 2020 végére készíti el jelentését.

A bizottság első lépésként arra kér minden áldozatot és tanút, hogy jelentkezzen náluk.

Ezt megteheti a Franciaországi Áldozatok Szövetségével közösen létrehozott telefonszámon – ahol szakemberek fogadják a bántalmazott emberek hívásait – , de e-mailt vagy levelet is írhatnak. A jelentkezőket, névtelenségüket megőrizve, kérdőív kitöltésére kérik, amit kutatók fognak kielemezni, majd személyesen is meghallgatják az erre önként vállalkozó áldozatokat.

A meghallgatások célja megérteni a bántalmazottak és az elkövetők közötti viszonyt. Például azt, hogy eleinte miért nem akarnak az áldozatok beszélni a bántalmazásról, majd miért és mikor szólalnak meg mégis; az egyház hogyan kezelte ügyüket; fordult-e vagy sem az áldozat, illetve az egyház jogi fórumokhoz egy-egy ügyben.

Hisszük, hogy ha valamilyen módon sikerül megtörnünk a hallgatást, akkor meg tudjuk teremteni annak a feltételét, hogy az Egyházban gyökeresen megszüntessük a szexuális visszaéléseket.

A kutatásunk rendkívül hosszú időszakot ölel fel. Pontosan látjuk, hogy az igazság feltárása nem csak ennek a felhívásnak az eredményén múlik, de ez is a kutatás egyik eszköze, lényeges eleme annak, hogy megértsük a tényeket – mondta Jean-Marc Sauvé a La Croix-nak.

Az elmúlt években a katolikus egyházat megrázó pedofil jellegű szexuális bántalmazási botrányok nyomán a Ferenc pápa által májusban kiadott egyházi törvény alapján minden római katolikus pap és apáca kötelessége jelenteni, ha szexuális visszaéléseket vagy ezek eltussolására utaló lépéseket tapasztal.

(Forrás: La Croix via MTI; fotó: La Croix)

süti beállítások módosítása