Kilián Csaba: A járműipar átalakulása bizonytalanságot hoz, de hazánk helyzete előnyös
Gégény István 2019. június 12.

Kilián Csaba: A járműipar átalakulása bizonytalanságot hoz, de hazánk helyzete előnyös

A Magyar Gépjárműipari Egyesület főtitkárával arról beszélgettünk, hogy milyen kilátásai vannak a magyarországi autógyártásnak.

kilian1.jpg

– Néhány hete napvilágra került egy olyan információ, miszerint a BMW és a Daimler az értékesítési eredményeik gyengülése miatt fontolóra vették magyarországi beruházásaik visszafogását. Azóta kiderült, hogy amint a SZEMlélek a Handelsblatt közlése alapján megírta, a kecskeméti második autógyár beruházását valóban felfüggesztették, miközben Debrecenben szemmel láthatóan halad a bajorok gyárának előkészítése. Milyen kimenetele lehet ennek a helyzetnek?
– Meg tudom erősíteni, hogy valóban folyamatosan zajlanak a BMW magyarországi gyárát megalapozó munkálatok. Ugyanakkor nem látunk bele a németországi döntéshozók fejébe, s kétségkívül bizonytalanság jellemzi ebben az időszakban a globális autóipart. Ennek lehet az egyik következménye, hogy későbbre halasztották a Mercedes második hazai gyárának beindítását.

– Mi az oka az említett bizonytalanságnak?
– Mindenki számára nyilvánvaló, hogy átalakulóban van az autóipar. Egyrészről a járművek szén-dioxid-kibocsátásának csökkentésére irányuló törekvések, illetve az elektromos és egyéb alternatív hajtásrendszerek elterjedése kényszeríti változásra, elmozdulásra a gyártókat, másrészt az autóhasználati szokások sem lesznek ugyanazok, mint az elmúlt évtizedekben voltak. Sok egyéb faktor mellett az ázsiai, amerikai piacoknak az alakulása is nehezen kiszámítható. Ebben a soktényezős esetben érthető, ha a vezető autógyártók óvatosan terveznek.

– Ezeket a folyamatokat részben előre lehetett látni, hiszen az autóipari megatrendek évek óta éreztetik hatásukat.
– Így van, nem véletlen, hogy számos vezető autógyártó jó ideje jelen van például Kínában, s ott vegyesvállalatok révén lépést tartottak a piaci átalakulással. Attól még azonban, hogy várható volt a változás, a kiszámíthatóságot sok tényező bizonytalanná teszi. Ilyen például az a jelenleg kevéssé ismert szolgáltatói oldali feltétel, hogy melyik országban milyen ütemben fognak az elektromos közlekedéshez nélkülözhetetlen töltőpontok kiépülni, milyen új megoldások lesznek a hajtásrendszerek és az akkumulátor technológia területén, az elektromos autók ára mikor lesz versenyképes a szélesebb vásárlói közönség számára – vagyis mikortól válik reálissá, igazán elérhetővé az ilyen járművek használata, ezzel együtt a tömeges felhasználói igény.

– Az alaphír két német autógyártóról szólt, ám nyilvánvalóan sok beszállító, köztük több magyar vállalat is aggódhat, ha negatív irányba módosulnak a tervek. Mennyire érzékelhető bármiféle feszültség a hazánkban jelenlévő nagyobb cégek körében?
– Meggyőződésem, hogy a nagyobb beszállítók hamarabb és részletesebben értesülnek az esetleges autógyártói tervmódosításokról, mint a nyilvánosság – nem a sajtóból tájékozódnak, így a felkészültségük is alaposabb. Személyes tapasztalatom szerint vannak olyan Magyarországon működő autóipari beszállítók, akik sokat profitálnak az autóipar változásaiból – gondolhatunk például az előbb említett új hajtásrendszerek fejlesztésével,termékek gyártásával foglalkozó , az e téren vagy más területen újítani tudó vállalkozásokra –, miközben vannak cégek, akik kétségkívül küzdenek. Visszatérve az eredeti felvetésre:

nem gondolom, hogy a Magyarországon jelenlévő autógyártók jelentősen visszafognák a termelési terveiket. Hazánk ugyanis számos előnyt kínál a multinacionális vállalatoknak, különösen a kedvezőbb bérköltségek miatt, ami a globális versenyben, különösen a népszerű kompakt autók szegmensében jelentős pozitívumot hordoz magában.

A BMW beruházás további beszállítókat vonz Magyarországra, illetve a már itt lévő cégek is növelhetik a gyártó kapacitásukat. Nem gondolom tehát, hogy komoly aggodalomra lenne oka a hazai autóipari beszállítóknak.

– Az elhangzottakat összegezve elmondható lenne tehát, hogy globálisan valóban bizonytalanság jellemzi mostanában az autóipart, lokálisan azonban inkább előrehaladás, semmint esetleges megtorpanás várható?
– Megismételve azt, hogy nehéz pontosan látni, melyik gyártó mit tervez, meggyőződésem, hogy valóban ez a reális helyzetkép.

Beszélgetőtárs: Gégény István

(Kép forrása: bbj.hu)

süti beállítások módosítása