100 éves a plébános, akinek a fiai is papok lettek
SZEMlélek 2019. június 12.

100 éves a plébános, akinek a fiai is papok lettek

Pio atya biztatta: legyen szent és népes családja.

100_eves_pap.jpg

Századik születésnapját ünnepelte Probo Vaccarini plébános; még mindig aktív lelkipásztori szolgálatot végez, hét gyereke van és mind a négy fia pap lett.

Ez nem lehet, ha római katolikus papról van szó – mondhatják olvasóink –, hiszen a római katolikus papok nem nősülnek. Így is van, don Probo azonban nem papi pályára készült, hanem megfogadta Pio atya tanácsát, akit még fiatalkorában ismert meg, és akivel húsz éven keresztül jó barátságot ápolt.

A szent életű szerzetes ugyanis, miután meggyóntatta őt, arra biztatta, hogy házasodjon meg, és legyen szent, népes családja.

Feleségül vette Anna Maria Vannuccit, hét gyermekük született. Három lánya közül egyiket Pio atya keresztelte. Tizennyolc éven át volt házas, 1970-ben, 45 éves korában meghalt szeretett felesége, a gyermekeit ettől kezdve egyedül nevelte fel.

Amikor már mind felnőttek, tudatta velük, hogy pap szeretne lenni. Alaposan meglepődtek: "apa, hiszen nyugdíjas vagy", - de meggyőződéssel állította, hogy élete hátralévő részében Istent akarja szolgálni.  Elvégezte hát a teológiát és 1988-ban, 69 évesen pappá szentelték. A Riminihez tartozó San Martino in Venti templomának lett a plébánosa, ahol harminc év óta mind a mai napig végzi a lelkipásztori szolgálatot.

100_eves_mise.jpgA születésnapi ünnepi szentmisét Francesco Lambiasi püspök mutatta be Riminiben a székesegyházban

Nem gyakori, de nem is egyedüli eset, hogy aki megözvegyült, miután már fölnevelte a gyerekeit, szerzetesrendbe lépjen vagy papként szolgálja az Istent. Magyarországon is van, aki ezt az utat járja.

Visszatérve Itáliába: Don Probo életének történetét megírta a „Férj. Özvegy. Pap." című könyvében. Valóban „szent” családja volt: vele majdnem egy időben lett pap négy fiúgyermeke is, az egyik lánya a pedig a megszentelt élet mellett döntött, fogadalmat tett egy világi intézményben.

Probo atya szeret olvasni, maga is több könyvet írt. Az egyik lányával él a család régi otthonában. Mindennap szentmisét mutat be, és mindenkihez van egy-két jó szava, szívesen, sokat gyóntat.

100_eves_pap_csoportkep.jpg

(Forrás és fotó: Avvenire; Ilrestodelcarlino.it via Magyar Kurír; fotó: vantyfair.it, vaticannews.va)

süti beállítások módosítása