Ferenc pápa: Képmutatók azok a politikusok, akik békéről beszélnek, közben fegyvereket adnak a háborúkhoz
SZEMlélek 2019. június 13.

Ferenc pápa: Képmutatók azok a politikusok, akik békéről beszélnek, közben fegyvereket adnak a háborúkhoz

Irakba szeretne utazni a katolikus egyházfő, az ukrán és román helyzetről sem feledkezett el.

papa_irak.jpg

Közgyűlést tartott a Keleti Egyházakat Segítő Mű (ROACO) a Vatikánban. Az esemény részeként a pápa is fogadta a résztvevőket, akik előtt aggodalmát fejezte ki Szíria, Ukrajna, Irak és a Szentföld helyzete miatt. Bejelentette, hogy 2020-ban Irakba tervez látogatni.

A mintegy szász résztvevőnek mondott beszédében a pápa felidézte a közelmúltban tett látogatásait, amelyek révén kapcsolatba került a keleti egyházakkal: Bulgáriában, Észak-Macedóniában és Romániában. Szólt még a tavaly július 7-i ökumenikus imatalálkozóról, amikor Bariban együtt fohászkodott a békéért a közel-keleti pátriárkákkal.

Ferenc pápa szomorúan utalt a szíriai konfliktusra, amely még mindig humanitárius válsággal fenyeget egyes régiókban, ahol nem stabilizálódott a helyzet.

– Halljuk meg azok kiáltását, akiknek nincs mit enniük, nem jutnak gyógyszerhez, nem járhatnak iskolába! Az árvák, a sebesültek, az özvegyek hangját. Ha az emberek szíve érzéketlen is, Istené nem az. Isten szíve, melyet sért a gyűlölet és az erőszak teremtményei között, mindig képes meghatódni, atyai gyengédséggel és erővel gondjaiba venni, védelmezni és irányítani őket.

Hányszor haragszik meg Isten azokra az állami vezetőkre, akik békéről beszélnek, és közben fegyvereket adnak el ezekhez a háborúkhoz! Ez a képmutatás bűn – fogalmazott határozottan a pápa.

Szüntelenül foglalkoztatja az iraki kérdés, olyannyira, hogy jövőre szándékában áll elutazni oda. Annak a kívánságának adott hangot, hogy Irakban a társadalom minden tagja, a vallási csoportokat is beleértve békésen és együttesen járuljon hozzá a közjó építéséhez. Kerüljék el a regionális erők által gerjesztett és soha nem csendesedő konfliktusokból származó feszültségeket.

A pápa nem feledkezik meg Ukrajnáról sem, amelynek lakossága békére vár.

A konfliktus okozta sebek enyhítését célozta a Szentatya jótékonysági kezdeményezése is, amelyhez sok egyházi szervezet csatlakozott.

A pápa szólt még a menekültekről, akik zsúfolt hajókon igyekeznek Európába, nem tudván, melyik kikötő fogadja be őket. Eközben pedig Európa megnyitja kikötőit a kifinomult és drága fegyveres rakományok előtt, melyek pusztító ereje a gyermekeket sem kíméli. Ez a képmutatás, amiről beszéltem – jegyezte meg.

(Forrás: Vatican News)