Egyházi iskolák: egy katolikus megszűnik, egy református ismét állami lesz
SZEMlélek 2019. június 16.

Egyházi iskolák: egy katolikus megszűnik, egy református ismét állami lesz

A változások helyszíne mindkét esetben Tolna megye. A reformátusok "politikai nyomásgyakorlással" indokolták döntésüket.

szentmor.jpg

– A gerjeni iskola fenntartója a szekszárdi tankerületi központ lesz, a tolnai intézménytől átveszik a tanulókat – közölte Gerzsei Péter, a tankerület igazgatója.

A gerjeni intézmény 2006 óta működött a Tolnai Református Egyházmegye fenntartásában. – Az egyházmegye tanácsa "politikai nyomásgyakorlás" miatt döntött arról, hogy nem kívánja tovább működtetni az iskolát – mondta Rácz József esperes. Hozzátette: több szervezeten keresztül kezdeményezték az intézményvezető leváltását, amit az egyházmegye nem tartott elfogadhatónak.

Romhányi Károly, az 1200 lakosú település független polgármestere azt mondta: szülők kezdeményezték a változtatást, amihez csatlakoztak a pedagógusok és az önkormányzat.

Az iskolában Bánné Tóth Erika igazgató tájékoztatása szerint 86 diák tanult, de a következő tanévben kevesebben lesznek, mert többen más településen folytatják tanulmányaikat.

A Pécsi Egyházmegye már februárban bejelentette, hogy megszünteti a tolnai katolikus általános iskolájának fenntartását. Indoklásuk szerint "az erőfeszítések ellenére nem sikerült az intézménynek megtalálnia a helyét és feladatát az egyházmegye köznevelési rendszerében".

– Az iskolának a tanév végén 78 diákja volt, közülük többen környező településeken tanulnak majd, 55-60 tanulót a szekszárdi tankerülethez tartozó, tolnai Wosinsky Mór Általános Iskola vesz át, a tíz főállású pedagógusból heten folytatják a munkát az állami fenntartású iskolákban – mondta Kleinné Hága Gyöngyi, a 22 évig katolikus iskolaként működött intézmény vezetője.

Az egyházmegye 2016-ban vette át a tolnai gimnázium fenntartását, a megszűnt általános iskola a középiskolával egységben működött.

(Forrás: MTI, a nyitóképen a megszűnő katolikus iskola épülete látható – pecsiegyhazmegye.hu)

süti beállítások módosítása