2 milliárd forint támogatás jut távfűtéses lakások korszerűsítésére
SZEMlélek 2019. június 17.

2 milliárd forint támogatás jut távfűtéses lakások korszerűsítésére

Az Otthon melege program keretében lakásszövetkezetek és társasházak nyújthatnak be pályázatot szeptember 24 és 2020 március 31 között.

radiator.jpg

Magyarországon még mindig van körülbelül 200 ezer olyan távfűtéses lakás, ahol a fűtés egyedileg nem szabályozható, ami az egyik legpazarlóbb megoldás. Az Otthon melege program alprogramjának keretében okos költségmegosztás alkalmazására és radiátorok cseréjére van lehetőség. A vissza nem térítendő támogatás mértéke az elszámolható költségek 10-50 százaléka lehet, lakásonként maximum 350 ezer, pályázatonként maximum 75 millió forint.

Támogatás kapható okos mérésre alkalmas fűtési költségmegosztó rendszer kialakítására, okos mérésre nem alkalmas költségmegosztók cseréjére, valamint adatgyűjtő rendszer felszerelésére. Ezeket kiegészítő tevékenységként támogatható egyebek mellett a radiátorok cseréje és a csőrendszer egycsöves rendszerről történő átalakítása.

A 2014-ben indított Otthon melege program révén eddig 36 milliárd forint kormányzati támogatást kaptak a pályázók, több mint 300 ezer háztartást érintettek az energetikai korszerűsítések, amivel évi 300 millió kilowattóra lakossági energia-megtakarítást és évi 130 ezer tonna szén-dioxid kibocsátás csökkenését lehetett elérni.

(Forrás: MTI, illusztráció: femina.hu)

süti beállítások módosítása