Felszentelték, hogy papként halhasson meg
SZEMlélek 2019. június 17.

Felszentelték, hogy papként halhasson meg

Olyan újmisés áldást kapott a lengyel köztársasági elnök, amiért valóban érdemes egy csizmát elkoptatni!

ujmises_aldas_olasz.jpg

Amikor nem templomban történik a papszentelés, és újmisés áldást sem ott ad a nemrég szentelt fiatal atya, az annyira rendkívüli, hogy mindenki fölkapja rá a fejét. Négy éve az Avvenire olasz katolikus lap számolt be arról (a Szemlélek is közölte), hogy kórházban szenteltek áldozópappá (nyitóképünkön) egy 38 éves, végstádiumban lévő papnövendéket, Salvatore Mellonét, aki azóta el is hunyt.

Most újabb képre figyelt föl  az internet "közönsége", amelyiken egy haldokló pap ad áldást, nem is akárkinek. De mielőtt gondolatban Lengyelországban járnánk, nézzük meg, mit is jelent a primícia és az újmisés áldás, amiért a régi mondás szerint érdemes egy csizmát elkoptatni.

A primícia latin szó, az első termést jelenti, az egyházi szóhasználatban mindenkinek a frissen szentelt papok újmiséje jut az eszébe, ami júniusban különösen is időszerű, szokás szerint ilyenkor szentelik. Ahogy a termés „zsengéjét" áldozta fel az Ószövetség embere Istennek, úgy ma is fontosnak tartjuk mindazt, ami „első" az életünkben. Például arra is figyelünk, hogy mikor veszünk fel egy ruhát először (a templomba megyünk vele), emlékezünk a gyermekünk első szavára, és az sem mellékes, hogy mit tesz az új házaspár az első napján. Hát még milyen fontos az, amikor a pap, sokéves készület után, végre először áll az oltárhoz, hogy a nagy hálaadó imádságot elmondja, és bemutassa a legszentebb áldozatot – fogalmazta Füzes Ádám liturgikus szakember korábban az Új Ember hasábjain.

Az újmise talán legfontosabb gesztusa a mise végi újmisés áldás, amelyet külön ad a pap szüleire, testvéreire, paptársaira, majd mindenkire, akár egyenként, akár családonként, akár együttesen. Ez az áldás a szokásos feltételekkel teljes búcsúval jár, ezért jönnek ide messziről és sok áldozat árán is az emberek.

De nézzük hát a fent ígért képet: újmisés áldást látunk, de szokatlan környezetben. A fiatal pap ugyanis, aki az ágyáról már fölkelni sem bír, a kórházban ad újmisés áldást Lengyelország köztársasági elnökének, Andrzej Dudának, aki meglátogatta őt a születésnapján.

ujmises_aldas.jpg

Michal Los atya felszentelése rendkívüli körülmények között történt. A 31 éves fiatalembernél másfél hónapja diagnosztizálták a rák egyik legagresszívabb fajtáját: az akkor még kispap Michalnak egyetlen álma volt, mielőtt visszatér Istenhez, hogy a betegágyában fekve ugyan, de pappá szenteljék. Ez Ferenc pápa külön engedélyével meg is történt.

ujmise.jpg

Adrzej Duda ajándékot is vitt a frissen szentelt papnak, az igazi ajándékot azonban ő maga kapta: Michal atya újmisés áldásában részesítette az ágy mellett térdre ereszkedő elnököt.

Hazánkban idén harmincöt új pappal gazdagodik a  Katolikus Egyház.

Az újmise a papnak tulajdonképpen nem az első miséje, hiszen azt a püspökkel együtt mutatta be a papszenteléskor. Mégis új, hiszen először misézik főcelebránsként, általában abban a templomban, ahonnét származik – magyarázza írásában Füzes Ádám atya. –  Az első újmisét követheti több is, amikor más, eddigi életében, hivatásában fontos szerepet betöltő helyekre látogat. Néha úgy látszik, mintha az újmise a pap ünneplése lenne, de helyesen megrendezve nem az, hanem a meghívást adó és kiválasztó Isten ünneplése, valamint hálaadás a szülőknek, papoknak, tanároknak és mindenkinek, aki a hivatás kibontakozásának részese volt.

Hazánkban minden egyházmegyében (a legtöbb helyen júniusban) részesülhetnek újmisés áldásban a hívek, az elkövetkezendő időszakban ugyanis 35 pappal gazdagodik a Magyar Katolikus Egyház - az MKPK sajtószolgálata szerint. Ez a szám sajnos igen kevés, ha belegondolunk, hogy szétosztva ez azt jelenti, hogy van öt olyan egyházmegye (Debrecen-Nyíregyházi, Esztergom-Budapesti, Miskolci, Szombathelyi és Váci), ahol egy-egy papot szentelnek. A legtöbbet, hatot a görög katolikus Hajdúdorogi Főegyházmegyében Kocsis Fülöp érsek-metropolita szenteli.

(Forrás: Avvenire és 777blog.hu; fotó: youtube és lifesitenews)

süti beállítások módosítása