Gyerekek rabszolgasorban
SZEMlélek 2019. június 18.

Gyerekek rabszolgasorban

A világon gyermekek millióit kizsákmányolják, megfosztják gyermekkoruktól, jogaiktól, a tanulás lehetőségétől és az alapvető szükségleteiktől: erre minden évben a gyermekmunka elleni világnap hívja fel a figyelmet.

gyerekszolga.jpg

A statisztika szomorú tényeket közöl: a világon 158 millió gyermek és fiatal a gyermekmunka áldozata; 76 millió, az összes dolgozó gyermek mintegy fele 5 és 11 év közötti gyermekekből áll; 73 millió gyermeket és fiatalt kényszerítenek arra, hogy veszélyes munkát végezzen.

Nem mehetnek iskolába, alig van idejük enni, nem pihennek hétvégén, és nem tudják, mit jelent játszani más gyerekekkel. A gyermekmunka áldozatainak az iskolában és a játszótéren volna a helyük, ahelyett, hogy felnőtt tevékenységet folytatnának; az esetek közel felében (73 millió) az egészségre veszélyes munkát végeznek.

Ferenc pápa – emlékeztetve a június 12-én tartott gyermekmunka elleni világnapra – ezt írja:

A gyerekeknek játszani és tanulni kell, és békés környezetben felnőni. Jaj azoknak, akik elfojtják bennük a remény örömteli impulzusát!

Árut rakodnak az állomásokon, árulnak az utak mentén, dolgoznak a mezőkön, gyárakban, bányákban vagy mint háziszolgák. Nem lenne szabad, hogy egy gyermeket megkérdezhessék: „Mit csinálsz, tanulsz vagy dolgozol?”

A gyermekmunka elsősorban a mezőgazdaságot érinti (71 százalék); a gyermekmunkások 17 százalékát foglalkoztatja a szolgáltatási szektor és 12 százalékát az ipari szektor, különösen a bányászat.

A szaléziak az egész világon azért dolgoznak, hogy ezeket a gyermekmunkásokat megváltsák: hogy visszanyerjék a gyermekkorukat, iskolába menjenek, barátokkal játsszanak, tanuljanak valamit, ami az életüket szolgálja; hogy érezhessék, hogy szeretik őket és figyelnek rájuk; hogy megismerjék Istent, és szeressenek egy szerető Atyát, ahogyan a korukbeli gyermekekhez illik.

A gyerekek mindig olcsó munkaerőt jelentenek, könnyen cserélhetők, nem panaszkodnak, és nem követelik a jogaikat egyszerűen azért, mert nem ismerik ezeket. Felnőttként kezelik őket, és így könnyen elfáradnak és megbetegednek. Terheket cipelnek, keményen dolgoznak a földeken, mindez

fejlődési rendellenességet és krónikus betegségeket okoz, ráadásul lelkileg is megsérülnek: alacsony lesz az önbecsülésük, bizalmatlanokká válnak az emberek iránt és a depresszióba süllyednek.

rabszolga_gyerek.jpg

 

A szalézi szerzetesek és a Don Bosco gondolatait követő intézmények soha nem fognak belefáradni abba, hogy követeljék a gyermekek jogainak tiszteletben tartását és a megfelelő intézkedések meghozatalát, hogy a gyerekek védve legyenek és biztonságban érezzék magukat.

Az oktatás ma és a jövőben is kulcsfontosságú azért, hogy a gyerekeket ne lehessen kihasználni, hogy át tudják alakítani az életüket, a változás és a fejlődés ügynökei és jövőjük főszereplői legyenek.

(Forrás: ANS – Madrid/Szaléziak.HU; fotó: redux/Daniel Rosenthal, estiujsag.hu)

süti beállítások módosítása