Hajszálon múlt, hogy nem került állami gondozásba egy kislány
SZEMlélek 2019. június 21.

Hajszálon múlt, hogy nem került állami gondozásba egy kislány

Az a "hajszál" a falu összefogása volt. De miért kellett ehhez a TV? És tényleg ennyin múlik?

nati_2.jpg

Állami gondozásba akartak venni egy kislányt a Baranya megyei Garén. Az ok: rendezetlen lakhatási körülmények. No, ha csak ezen múlik – gondolhatta egy helybéli féri, akinek segítő kezdeményezése mellé felsorakozott az egész falu. Kirámolták a házat, hogy kifessék, sőt – az ATV híradó felvételei tanúsága szerint – még a villanyhálózatot is felújították és új linóleumot helyeztek el. Az alapos takarítás után az új bútorok, heverő, járóka is a helyére került. 

– Első körben úgy néz ki, hogy sikerrel jártunk, ugyanis tegnap volt kint a hatóság és úgy döntöttek, hogy a kislány maradhat az anyukájával. Ezt én úgy könyvelem el, hogy sikert értünk el. Hosszú távon bízom benne, hogy megmarad ez a siker. Folyamatosan érkeznek a segélyek azóta is – mesélte az ATV Híradónak Dudi Levente, a segítség ötletgazdája.

Ágynemű, tisztítószer, tartós élelmiszer: mindez bizonyára nagyon jól jött, de a legtöbb reménységet, hogy most már rendezett körülményeket tud teremteni az édesanya, az adja, hogy Kanyó Ildikó is fölfigyelt az esetre.

– Én elsődlegesen arra jöttem, hogy van itt gyed, gyes, vagy valami. Kiderült, hogy sajnos nem kapja. Mi viszont pont azért, mert olyan gazdaságunk van, ahol paulónia fával, zöldséggel foglalkozunk, a szorgos kézre mindig szükség van, úgy döntöttünk, hogy Natit állandó munkaerőnek felvesszük – mondta.

Az önkormányzat leállította az eljárást, a kislánynak nem kell állami gondozásba mennie. Persze a lakás rendjét fent kell tartani, a rendezett körülményeket megőrizni, a szorgalmas munkával megkeresett pénzből a számlákat fizetni: mindez már Nati feladata. A falu közössége megteremtette számára az esélyt. 

nati1.jpg

Azt mondhatjuk, minden a lehető legjobban alakult. Ám óhatatlanul tolulnak a kérdések: mi lett volna, ha az édesanya és kislánya esetét nem tette volna közzé a tévé? Ha nem lett volna az érzékeny szívű és másokat is bevonni tudó kezdeményező? Ha nem mozdult volna meg a falu? Ha a vállalkozó nem adott volna munkát? 

nati_4.jpg

Bizonyára sokak szomszédságában, látókörében vannak hasonlóan nehéz helyzetben lévő gyerekek, akiknek a lakhatási körülményeik nem megfelelőek. Ha a környezetük előbb veszi észre, hogy segítségre van szükségük, mint a „hivatal”,  és megteremtődik körülöttük az olyan összefogás, amilyen Dudi Levente vezetésével Garén megvalósult, akkor nem is lenne szükség tévéstábok mozgósítására.

nati_3.jpg

A magunk részéről szívesen adunk hírt azokról az esetekről, amikor nem volt szükség arra, hogy a kétségbeejtő helyzetről beszámoljon a TV, a rádió, mivel az ügy el sem jut odáig, hogy szóba kerülhetne a gyerekek gondozásba vétele: ugyanis voltak a közelben olyanok, akik időben összefogtak és segítettek az elfogadható lakáskörülmények megteremtésében. Mert lehet, hogy csak ennyin múlik!

(Forrás és fotó: ATV)

süti beállítások módosítása