Világsiker: magyar résztvevő a Zöld Könyvtár díj öt kiemeltje között
SZEMlélek 2019. június 22.

Világsiker: magyar résztvevő a Zöld Könyvtár díj öt kiemeltje között

Ismét a magyar könyvtárakra figyel a világ!

konyvtar_zold.jpg

A Zöld Könyvtár Díj pályázatot negyedik alkalommal hirdette meg a Könyvtári Egyesületek és Szervezetek Nemzetközi Szövetsége (IFLA) Környezetvédelmi, Fenntarthatósági és Könyvtárak Speciális Érdeklődésű Csoportja (ENSULIB).

A felhívásra 34 pályázat érkezett be a világ különböző pontjairól. A 2019. év nyertes könyvtára a kolumbiai Cali városának könyvtára lett. Az értékelésben öt kiemelt díjazott könyvtárat emeltek ki és közülük az első a kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár.

konyvtar_zold_2.jpg

A múlt évben a Tatabányai József Attila Megyei és Városi Könyvtár végzett a nyertest követő öt kiemelt között. Az újabb elismerés kapcsán a Magyar Könyvtárosok Egyesületének közleménye szerint nyugodtan mondhatjuk: világszenzáció, hogy két egymást követő évben is sikerült a magyar könyvtáraknak ilyen kiemelkedő eredményt elérni.

A zsűri értékelésében a következő szerepel a kiskunfélegyházi könyvtár Zöld könyvtár műemléki környezetben című pályázatról:
 „Ez a kezdeményezés sok különböző területet ölel át és a könyvtár jelentős munkát végez a közösségükhöz és az erőforrásaikhoz mérten. A könyvtár számos projektet rendezett építészeti kezdeményezésektől a könyvtárosok foglalkoztatásáig, miközben több tevékenységet valósított meg a helyi érdekelt szervezetekkel is...”

 A pályázat elkészítését a Magyar Könyvtárosok Egyesülete is segítette.

(Forrás: MTI/OS; fotó: programturizmus.hu, pvsk.hu)

süti beállítások módosítása