Nem sikerült a cseh kormány megbuktatása
SZEMlélek 2019. június 27.

Nem sikerült a cseh kormány megbuktatása

Kudarcot vallott a cseh ellenzék kísérlete Andrej Babis miniszterelnök koalíciós kormányának megbuktatására.

babis.jpg
Andrej Babis koalíciós kormányát tavaly június 27-én nevezte ki az államfő. Egy év alatt ez volt már a második bizalmatlansági indítvány a kabinet ellen. A bizalmatlansági indítvány parlamenti megvitatására és elutasítására három nappal azután kerül sor, hogy vasárnap Prágában negyedmillió ember követelte a kormányfő lemondását.

Az ellenzék azzal vádolja Andrej Babist, hogy visszaélt az európai uniós támogatásokkal, és összeférhetetlenség van politikai, valamint vállalkozói szerepvállalása között, ezért haladéktalanul távoznia kellene a kormány éléről.
Babis beszédében a vádakat elutasította és kijelentette: az ellenzéknek joga van a bírálatokra, érti, hogy igyekszik lemondatni, de nem érti miért, illetve ő miben hibázott.

- Ha megbukna a kormány, önök megbénítják országunkat. Nem tudom, ki mit vethet a szememre - jelentette ki a kormányfő. - Ha lemondok, lemond az egész kormány. És mi lesz ezután? Előrehozott választás? Úgy vélem, hogy ez országunk destabilizációjára irányuló kísérlet - hangsúlyozta Babis.

A szavazást rendkívül hosszú, mintegy 17 órás, olykor indulatos és személyeskedésekkel teli vita előzte meg.
Petr Fiala, az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt (ODS) elnöke a bizalmatlansági indítvány benyújtásának indoklásában azt állította, hogy Babis nem tudja teljesíteni alkotmányos esküjét.

- E között az eskü között és személyes, családja érdekei között jól látható konfliktus van - szögezte le Fiala. Szerinte a megoldás az lenne, ha Babis távozna a kormány éléről és a kabinetet a legutóbbi választáson győztes ANO mozgalom által jelölt más személy vezetné. Másik megoldásként az előre hozott választást említette.

Milos Zeman államfő, aki néhány napja tárgyalt Andrej Babissal, ismételten kijelentette: amennyiben mégis megbukna a kormány, újra Babist, mint a választáson győztes párt elnökét bízná meg a kormányalakítással.
Az öt ellenzéki párt által szerda délelőtt benyújtott bizalmatlansági indítványt a csütörtök reggeli szavazáskor a 200 tagú parlamenti alsóházban 85 képviselő támogatta, 85-en ellene szavaztak, 12-en tartózkodtak, míg 18-an igazoltan hiányoztak.

A bizalmatlansági indítvány elfogadása ellen a kormánykoalíciós ANO mozgalom és a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) képviselői szavaztak. Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának (KSCM) képviselői a szavazásnál tartózkodtak, így az ellenzéknek nem is volt esélye a szükséges 101 támogató szavazat megszerzésére.

A hatályos szabályok szerint a bizalmatlansági indítvány elfogadásához, tehát a kormány megbuktatásához, legalább 101 szavazatra lett volna szükség.
Az ANO mozgalom és a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) koalíciójának ugyan együttesen csak 93 szavazata van (78 és 15), de minthogy a kabinetet kívülről továbbra is támogatja a Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM-15 mandátum), a kormányoldal összesen 108 képviselő voksában bízhatott, így az ellenzék kezdeményezése eleve kudarcra volt ítélve.

Bár a szavazás eredménye várható volt, Petr Fiala, az ODS elnöke azt mondta: a kezdeményezés nem volt hiábavaló. A politikában a jelképes dolgoknak is súlya van.

(Forrás: MTI, fotó: ouest-france.fr)

süti beállítások módosítása