Egy politikus, aki életét adta polgártársaiért
SZEMlélek 2019. június 27.

Egy politikus, aki életét adta polgártársaiért

Június 27-én délután temetik Tarcisio Bertone nyugalmazott vatikáni bíboros államtitkár részvételével Rocca di Papa polgármesterét, Emanuele Crestinit.

crestini.jpg

Június 10-én a városháza épületében eltörött egy gázcső, tűz keletkezett. A polgármester azonnal nekilátott az evakuálásnak. Ő hagyta el utolsónak az épületet, mert meg akart győződni arról, hogy senki nem maradt bent. Súlyos égési sebeket szenvedett az épületben bekövetkezett tűz következtében, de halálát a belélegzett mérges gázok okozták, amelyek helyrehozhatatlan károkat okoztak légzőszerveiben. Munkatársa, Vincenzo Eleuteri, aki az utolsó pillanatig vele maradt, szintén életét vesztette.

Rocca di Papa ősi település Rómától délre, a via Appia közelében, valaha a Pápai Állam része volt. A temetést azon a helyen rendezik meg, ahol egykor Hannibál táborozott, hogy az egész város elférjen, amikor végső búcsút vesznek a „polgármestertől, baráttól, hőstől” – ahogy az önkormányzat weboldala fogalmaz.

Nehéz bármit is mondani, amikor egy élet annak virágzásában hirtelen kialszik. Olaszországi tartózkodásom során családommal két évig éltem Rocca di Papában, utazásaim során gyakran szállok meg most is ott. Ismerőseim közül többen napi kapcsolatban voltak Emmanuelével, legutóbb együtt készítették elő Chiara Lubich, a Fokoláre mozgalom alapítója születésének századik évfordulóját. Itt van ugyanis a mozgalom nemzetközi központja, és Rocca di Papa volt az első város, amely díszpolgárságot adományozott Chiarának.

Emmanele olyan volt a hétköznapok során, mint sokan közülünk: barátságos, segítőkész, együttműködő, aki szerepét szolgálatként élete meg.

Nem számolta a munkaórákat, amikor fontos közügyekről volt szó, de nem látszott benne a hős sem.

Ez akkor mutatkozott meg, amikor a döntő pillanatban nem magára, hanem társaira gondolt. Nem mérlegelt, hanem tette az egyetlen fontosat: életeket mentett, nem kímélve a sajátját. Ezzel a végső, hősi gesztussal tanúságot tesz arról, hogy valójában mi is a politika, annak hétköznapjaiban is.

Tóth Pál

(Kép forrása: metamagazine.it)

süti beállítások módosítása