Máris belekezdett sajátos politikájába a humoristából lett ukrán elnök
SZEMlélek 2019. június 28.

Máris belekezdett sajátos politikájába a humoristából lett ukrán elnök

Volodimir Zelenszkij az ország alkotmányának ünnepnapján arra kérte honfitársait, nevezzék meg kedvenc cikkelyüket az alapszerződésben.

tele.jpg

Ukrajna 23 évvel ezelőtt, 1996. június 28-ra virradó reggel fogadta el alkotmányát, összesen 23 órán át folyamatosan tartó vita után. Végül a 450 fős törvényhozás 315 képviselője szavazta meg, emlékeztet az UNIAN ukrán hírügynökség.

Az alkotmány napja az egyetlen nemzeti ünnep, amelyet nem elnöki rendelettel vagy a parlament határozatával vezettek be, hanem közvetlenül az alkotmányban rögzítettek.

Zelenszkij a Facebookon közzétett videoüzenetében elárulta, hogy az ő kedvence a harmadik cikkely, amely kimondja, hogy az emberek életét, egészségét, becsületét és méltóságát, továbbá sérthetetlenségét és biztonságát Ukrajnában a legmagasabb társadalmi értéknek tekintik.

Kérte az embereket, hogy akinek kedve van, csatlakozzon hozzá, és ossza meg a neten az ő kedvenc cikkelyét az alkotmányból.

Tréfálkozva hozzátette, hogy parlamenti képviselőknek nem szükséges ezt megtenniük, az ő kedvencük nyilvánvalóan a képviselői mentelmi jogról szóló cikkely.

(Forrás: MTI)

süti beállítások módosítása