Robotcsecsemő – tiniterhesség ellen
SZEMlélek 2019. június 28.

Robotcsecsemő – tiniterhesség ellen

Tizenévesek próbálhatják ki egy kolumbiai program keretében, milyen szülőnek lenni.

baba2.jpg

Hétvégére olyan robotcsecsemőt vihettek haza, ami pont azt teszi, amit egy igazi kisbaba: addig sír, amíg megfelelően el nem látják, tisztába nem teszik,  meg nem etetik, és persze éjszaka sem hagyja aludni gondozóját.

A fiatalok, lányok és fiúk, akik önkéntesen próbálhatták ki a „szülőséget”, nevet is adtak „gyereküknek”, így a tapasztalatuk egészen személyes és valósághű volt.

Nagyon kemény hétvége volt – számol be az egyik diáklány –, rettenetes! A baba folyton sírt, állandóan gondoskodni kellett róla! Egy másik iskolás valósággal megkönnyebbült, amikor visszaadhatta a robotcsecsemőt.

baba_3.jpg

A 78 ezer lakosú Caldas városának polgármesteri hivatala a már nyolcvankilenc országban kipróbált kezdeményezést tette nevelési programjának részévé. Juan Carlos Sanchez, az önkormányzat egészségügyi titkára az AFP hírügynökségnek elmondta, hogy ezzel a módszerrel sikerült csökkenteni a tizenévesek terhességének számát.

2017-ben, amikor bevezették a csecsemőgondozás kipróbálásának lehetőségét robotbabák segítségével, 168 tizenhárom és tizenkilenc év közötti lány lett várandós, a következő évben már csak 141.

1200 kiskorú vett már részt a programban Caldasban, ahol a lakosság  mintegy 15 százaléka 10 és 19 év között van. A Kolumbiában tavaly született gyerekek majdnem húsz százalékának édesanyja éppen ehhez a korcsoporthoz tartozik.

baba_4.jpg

A programozott szimulátor-babákkal töltött hétvége után egy egyik fiatal „anyuka” elmondta, az éjszakai fölkelések és fáradtság miatt már ő maga is sírt.

Az egyik fiú szerint ez a hétvégi tapasztalat valóságos áldozat volt. Amíg a barátai focizni mentek, neki otthon kellett maradnia, hogy „Lilivel” törődjön. Egy nagyobb diák megfogalmazta, hogy a várandósság nem csak a nők felelőssége.

Viviana Sierra, az egyik diáklány anyja szerint a „babázás” rádöbbenti a kamaszokat arra, hogy nagyon nehéz feladat az iskola befejezése előtt gyereket nevelni. Sok diák a hétvége után kereken kijelenti, nem akarnak tini-szülőkké válni.

A hatóságok szerint a szülők támogatják a kezdeményezést, bár vannak, akik ellenzik az ehhez kapcsolódó szexuális nevelést, mert úgy vélik, épp ellenkező hatást ér el, fölkeltve a gyerekek ilyen irányú érdeklődését. Sőt, még a robotcsecsemő gondozása is visszájára fordulhat – vélik egyesek – mert ez után a nagyon valószerű tapasztalat után azt hihetik, hogy az igazi gyerek „társaságot” nyújthatna nekik.

baba.jpg

A The Lancet tudomáyos folyóirat 2016. augusztusi számában közölt tanulmány szerint a robotbaba-programban résztvevő kamaszlányok gyakrabban esnek teherbe, mint kortársaik. 

A kutatók csaknem háromezer 13-15 éves lány életét követték figyelemmel Ausztráliában húsz éves korukig. Közülük 1267-en részt vettek a programban, 1567-en pedig hagyományos egészségnevelési órákon vett részt. Azok, akik kipróbálhatták a virtuális gyereknevelést, robotbabát gondozhattak, nagyobb arányban lettek terhesek és estek át abortuszon.

Juan Carlos Sanchez elismeri, hogy a „szimulátor-baba” nem jelenthet kizárólagos stratégiát. De az ezt kiegészítő programokkal együtt eredményesnek tűnik, ezért belevágnak a harmadik tanévre is.

(Forrás: AFP via rtbf.be; fotó: msn.com, rtl.be)

süti beállítások módosítása