A tisztább strandokért indult kampány
SZEMlélek 2019. június 28.

A tisztább strandokért indult kampány

A fürdőhigiéné javításáért fogott össze a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt.-vel.

strand.jpg

Müller Cecília országos tisztifőorvos úgy fogalmazott: az előírások betartásával a fürdőzés úgy jelent élményt, hogy közben nem hordoz többletkockázatot. Azért készítettek kiadványokat, hogy fokozzák a látogatók erre vonatkozó tudatosságát.

Az NNK hatósági felügyeletet gyakorol a közfürdők és az ivóvíz-szolgáltatók felett, rendszeresen vizsgálja egyebek mellett a vízminőséget. A népegészségügyi központ elkötelezett az ügy iránt, és örömmel vette, hogy a BGYH Zrt. elfogadta az együttműködést, mondta az országos tisztifőorvos.

Czinege Szilvia, a BGYH Zrt. marketingvezetője szerint sok a modern fővárosi fürdő, és arra biztatta az embereket, hogy vegyék azokat igénybe, mivel minden évben lehet hallani bányatavi balesetekről. Megjegyezte: segíteni fognak, hogy a szórólapokon megfogalmazott üzenetek vidékre is eljussanak.

Pándics Tamás, az NNK közegészségügyi laboratóriumi főosztályának vezetője kiemelte, hogy a fürdőzés szerepe fontos a rekreációban, a gyógyulásban. – Cél, hogy ez kockázatmentesen történjen – fűzte hozzá.

Vargha Márta, a főosztály szakértője úgy fogalmazott:

a medence vizében az van, amit az emberek belevisznek, a szennyeződés elsődleges forrásai maguk a fürdőzők.

Alkalmaznak vízkezelést, hogy eltávolítsák a koszt, a baktériumokat, de ez kisebb terhelés esetén hatékonyabb. Arra buzdította az embereket, hogy mindenképpen zuhanyozzanak fürdőzés előtt, lehetőleg meleg vízzel és szappannal.

Hasmenés után még két-három napig távozhatnak a szervezetből a kórokozók. Fontos továbbá a zsebek kiürítése és a lábmosók használata - sorolta a szakember.

Az elkészített szórólapokon, kifüggesztett plakátokon a fentieken túl egyebek mellett arra hívják fel a figyelmet, hogy a vízben nem szabad enni és inni, a meleg gyógyvizes medence nem játékra való, az elektromos készülékeket pedig célszerű legalább másfél méterre tárolni a víztől.

A tanácsok megfogadásával kevesebb vegyszert kell adagolni a medencékbe, emelte ki az NNK.

(Forrás: MTI)

süti beállítások módosítása