Ki a pápa?
SZEMlélek 2019. június 29.

Ki a pápa?

Az egység erősebb a megosztottságnál.

2papa.jpg


XVI. Benedek nyugalmazott pápa a Corriere della Sera olasz újságnak adott interjúban fölidézte, hogy az egyház történetét végigkísérték a belső harcok és szakadások, az egyház egysége azonban mindig erősebb volt a harcoknál és belső háborúskodásnál, mindig az egységnek kell győznie.

Az interjúban XVI. Benedek egyértelműen fogalmaz: „Egy pápa van, Ferenc”. Az egyház egységének sürgető gondolata napjainkban, amikor a keresztények megosztottnak tűnnek a nyilvánosság előtt, még erőteljesebben jelen kell legyen.

Egység a különbözőségben

XVI. Benedek egész pápaságát meghatározta az egyház egységének megerősítése egészen Péteri szolgálata utolsó napjáig, amikor 2013. február 28-án azt mondta a bíborosoknak: „Maradjunk egységesek, kedves testvéreim ebben a mély egységben, ahol a különbözőségek –az egyetemes egyház kifejeződéseként – mindig a nagyobb és egyetértő harmónia felé tartsanak, így szolgáljuk az egyházat és az egész emberiséget.” Azt is megígérte, hogy imádkozik utóda megválasztásáért: Az Úr mutassa meg nektek, hogy Ő kit akar. Köztetek van a bíborosi kollégiumban a jövőbeli pápa, akinek már most feltétel nélküli tiszteletet és engedelmességet fogadok”.

 (Forrás: vaticannews)

XVI. Benedek pápaságának kilencedik évében, 2013 februárjában jelentette be lemondását, és a Vatikánt elhagyva Castel Gandolfóba vonult vissza. Ferenc pápa megválasztása után visszatért a Vatikánba, ahol azóta a Mater Ecclesiae kolostorban él, nem messze Ferenc pápa Szent Márta Házban lévő lakóhelyétől.

A nyugalmazott pápa ritkán jelenik meg a nyilvánosság előtt. Massimo Franco, a Corriere della Sera újságírója ugyanakkor elismeréssel említette és példaszerűnek nevezte a XVI. Benedek és Ferenc pápa közötti kapcsolatot. Leszögezte, ezt az évek óta tartó „együttélést” semmiféle törvény nem szabályozza, egyszerűen rá van bízva e két teljesen más személyiség karakterére. Úgy látja: korántsem volt biztos, hogy a „két” pápa a Vatikánban meg tudja tartani ennyire különböző karakterét anélkül, hogy a másik fölé kerekedne, vagy ami még rosszabb, a megosztottság hírét keltené. „Ha ilyen lenne is köztük, az kettejük titka” – írta Massimo Franco.

Ferenc pápa az olasz napilapnak adott interjúban úgy fogalmazott XVI. Benedekről, hogy „a nyugalmazott pápa nem szobor egy múzeumban, hanem intézmény, és részt vesz az egyház életében”.

(Forrás: hirado.hu)

süti beállítások módosítása