Az Orvostechnikai Szövetség tények alapján folytatott eszmecserére szólít
SZEMlélek 2019. július 02.

Az Orvostechnikai Szövetség tények alapján folytatott eszmecserére szólít

Nem csökkent, hanem nőtt az adósságállomány - állítja a MEOSZ.

orvoseszkoz.jpg

Az Orvostechnikai Szövetség felhívja az egészségirányítás vezetőinek figyelmét arra, hogy a magyar egészség ügye túl fontos ahhoz, hogy arról ne a tények alapján folyjék az általános eszmecsere és a szakmai vita.
A kórházak lejárt adósságállománya a 2018. január-májusi időszakban 17,917 milliárd forinttal nőtt, ami 3,583 Mrd Ft-os átlagos havi növekedési ütemet jelent.

2019 azonos időszakában a növekmény 22,922 milliárd forint volt: ez 4,584 Mrd Ft-os, azaz a tavalyinál egymilliárd forinttal nagyobb átlagos havi növekményt jelent.

Tehát a tényadatok alapján megállapítható, hogy az adóssághalmozódás nemhogy „jelentősen lelassult...a tavalyi év hasonló időszakához képest", hanem csaknem 28%-kal, azaz jelentős mértékben növekedett – áll az Orvostechnikai Szövetség MTI-hez eljuttatott közleményében.

A MEOSZ a honlapján arra is fölhívja a figyelmet, hogy

a gyógyászati segédeszközt használók kritikus helyzete miatt nem odázható tovább a gyógyászati segédeszközrendszer teljes körű átalakítása,

ezért Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke azonnali intézkedések megtételére kérte fel dr. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkárt.

Arra kéri, hogy az EMMI egészségügyért felelős államtitkársága – a MEOSZ szakmai anyagát alapul véve – haladéktalanul tegye meg a szükséges lépéseket, és a korábbi ígéretnek megfelelően hívják össze az első egyeztetést – fogalmazott Kovács Ágnes. A MEOSZ a több százezer érintett érdekében és nevében lép fel mielőbbi megoldást sürgetve.

(Forrás: MTI/OS, osz.hu; fotó: boon.hu)

süti beállítások módosítása