Visszakerül a nácik által elhurcolt festmény Firenzébe
SZEMlélek 2019. július 03.

Visszakerül a nácik által elhurcolt festmény Firenzébe

Németország visszaadja a firenzei Uffizi képtárnak az a festményt, amelyet a németek hurcoltak el 1943-ban - hivetkozik a BBC hírportáljára az MTI.

lopot_kep.jpg

Januárban az Uffizi igazgatója, Eike Schmidt azt mondta, erkölcsi kötelessége elősegíteni, hogy a kép visszakerüljön a múzeumba. Jan van Huysum holland mester (1682-1749) Virágváza című csendélete  1824-től a Palazzo Pitti gyűjteményének részét képezte. A becslések szerint euromilliókat érő, 47x35 cm-es olajfestményt  egy német katona vitte el, ráadásul a hatóság szerint nem szervezett elkobzás keretében, hanem a katona egyszerűen ellopta.

A „Vaso di Fiori” című alkotásra 1991-ben, a német újraegyesítés után találtak rá a katona leszármazottainál, de a visszaszerzési kísérletek eddig kudarcba fulladtak. A média szerint a meg nem nevezett család kétmillió eurót kért a képért, a német hatóságok pedig a 30 évnél régebbi bűntény elévülése miatt nem avatkoztak be.

A német kormány Schmidt felszólítása után kereste meg a náci katona hozzátartozóit, ugyanis az ügyvédek szerint ő nem volt a festmény tulajdonosának tekinthető, így joga sem volt bárkinek örökül hagyni - írta a Die Zeit német lap. A család ügyvédei szerint azonban a katona egyszerűen megvásárolta a festményt egy piacon, hogy vihessen haza valami ajándékot a feleségének, akinek lebombázták az otthonát.

lopott_kep_palazzo_pitti.jpg

A német kormány és a család közötti egyesség részletei nem ismeretesek. Az Uffizi szerint a festményt II. Lipót toszkánai nagyherceg vásárolta meg először a 19. század elején. Más holland mesterek műveivel együtt több mint egy évszázadon át volt kiállítva, amíg 1940-ben, Olaszország háborúba lépésekor ki nem menekítették a városból egy közeli faluba.

A szövetségesek partra szállása után a visszavonuló németek más festményekkel együtt ezt is magukkal vitték. A német Eike Schmidt  igazgató a Palazzo Pitti képtárban a festményről készült fekete-fehér fotót helyezett ki (kedőképünkön), rajta olaszul, angolul és németül a felirat: ellopták!

Az Uffizi igazgatója arra szólította fel a német kormányt, hogy

a nácik által elhurcolt alkotásokra ne alkalmazzák az elévülést, hanem adják vissza jogos tulajdonosaiknak.

A Wehrmacht szisztematikus razziáiról beszélhetünk, – mondta még februárban Eike Schmidt a  Die Zeitnek – főként a németek itáliai megszállása utolsó hónapjaiban, amikor a cél az volt, hogy minél több értéket északra szállítsanak.

Mindmáig hatvan-hetven mű hiányzik Firenzéből, amit a németek elhurcoltak. Sejtelmünk sincs, hol lehetnek, ha egyáltalán még megvannak – tette hozzá.

A német külügyminiszter, Heiko Maas és olasz kollégája,  Enzo Moavero a kép ünnepélyes visszaszállítása alkalmával fognak találkozni, ám ennek pontos dátuma még nem ismert.

(Forrás: MTI; TV5; fotó: AFP.com)

süti beállítások módosítása