Ejtették a magzata haláláért felelősnek tartott kismama elleni vádat
SZEMlélek 2019. július 04.

Ejtették a magzata haláláért felelősnek tartott kismama elleni vádat

A várandós nő kezdeményezte a verekedést: a civilek tiltakoztak a vádemelés ellen.

bunugy.jpg

Gondatlanságból elkövetett emberölés miatt emeltek vádat a múlt héten Alabamában a 28 éves Marshae Jones ellen, mert várandósan összeverekedett egy másik nővel, majd haslövés következtében elveszítette magzatát, de egy alabamai szövetségi bíróság szerdán úgy döntött, hogy ejtik a vádat.

A múlt heti vádemelés indoklásakor az ügyész még azt fejtegette: a magzat elvesztéséért Marshae Jones a felelős, mert a verekedést ő kezdeményezte, veszélybe sodorva ezzel a születendő gyermek életét, s a másik nő csak önvédelemből lőtt.

Az eset még tavaly decemberben történt, a Birmingham melletti Pleasant Grove városkában. Az öt hónapos terhes Jones egy bolt előtt az utcán keveredett vitába egyik kolléganőjével. A városka rendőrségének munkatársa a múlt héten úgy nyilatkozott: a gyermekét elveszítő asszonyt nem lehet a lövöldözés áldozatának tekinteni, mivel ő kezdte a súlyos összetűzésbe torkolló vitát.

Az alabamai törvények értelmében emberölésnek minősül – és húsz évig terjedő börtönnel büntethető –, ha valaki gondatlanságból más halálát okozza, és Marshae Jonest ezzel vádolták meg.

A vádemelés azonban országos megdöbbenést váltott ki, és több civil szervezet is felháborodásának adott hangot. A vád elejtését – amit sajtókonferencián jelentett be az alabamai megyei szövetségi ügyészi hivatal – általános megelégedéssel fogadták.

Az Amerikai Polgári Jogok Uniója (ACLU) nevű civil szervezet közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozta: a döntés pontosan azt tükrözi, amit minden ilyen kritikus helyzetben látni szeretnénk: ügyészt, aki nem riad vissza attól, hogy éljen a felhatalmazásával. A lövöldöző nő, a 23 éves Ebony Jemison ellen már a múlt héten ejtették a vádat, mert a vádesküdtszék úgy döntött, hogy önvédelemből húzta meg ravaszt.

(Forrás: MTI; fotó: pixabay)

süti beállítások módosítása