Kilenc tanács, hogy a gyereked felől nyugodt légy, amíg nem vagy vele
SZEMlélek 2019. július 04.

Kilenc tanács, hogy a gyereked felől nyugodt légy, amíg nem vagy vele

A nyári gyerekbalesetek, bűncselekmények jó része megelőzhető.

baleset_1_1.jpg

 

Tudjuk, hogy a gyerekeinkre nyáron számos veszély leselkedik, izgulunk is értük, nehogy baleset érje őket, vagy áldozatául essenek valami rossz tréfának, esetleg bűncselekménynek. Persze, hogy nem tudjuk mindig mindentől megóvni őket, de megtaníthatjuk őket, hogyan kerüljék el a veszélyes helyzeteket és hogyan legyenek körültekintőek – sőt ez szülői kötelességünk.

 

1. Fontos, hogy a gyermekek értelmes elfoglaltsággal töltsék az időt. A csellengés, csavargás hamar meggondolatlan, esetleg törvénysértő dolgokhoz tud vezetni. Az elkóborolt gyermek bűncselekmény áldozatává is válhat. A nála lévő vagyontárgyakat ellophatják, akár erőszakkal is elvehetik tőle.

 

2. A gyermekek védelmét legmegfelelőbben a szülői felügyelet szolgálhatja. Beszéljétek meg, hogy a munkaidő alatt milyen formában tartod vele a kapcsolatot! Fontos, hogy mindenki tartsa magát az előre megbeszélt időpontokhoz. A szülők, nagyszülők mindig tudjanak arról, hogy a fiatalok hová mennek, hol tartózkodnak.

 

baleset_3.jpg

 

3. A gyerek soha ne vigyen magával fölöslegesen értékeket közterületre, játszóterekre, strandokra! Ha elkerülhetetlen, akkor minden esetben csak a szükséges pénz legyen nála és mobiltelefon, de azok se látható helyen.

 

4. Strandra csak akkor engedd el, ha megfelelő életkorral rendelkezik, vagy valamely barátja szülői felügyeletével megy oda. Az értékei megóvása érdekében hívd fel a figyelmét, hogy azokat hagyja a strandok értékmegőrzőiben. Nyomatékosan kösd a lelkére, hogy felhevült testtel, tele gyomorral ne menjen vízbe, főként, ne mély vízbe!

 

5. Ha nem tud úszni, ne menjen mély vízbe még a különféle felfújható eszközökkel sem, mint például

gumimatrac, úszógumi, karúszó, mivel ezek nem biztonságosak! Felnőtt kíséretében is használjon mentőmellényt vagy mentőgallért!

 

6. Tiltsd meg, hogy felügyelet nélkül természetes vízhez menjen fürödni, vagy horgászni, mert a természetes vizek számtalan veszélyforrást jelenthetnek számukra!

 

baleset_2.jpg

 

7. Ha nincs megfelelő szülői felügyelet, főként 12 éves életkor alatt ne engedd, hogy gyermeked kerékpárral közlekedjen egyedül. Ha már nagyobb, tanítsd meg neki, milyen veszélyeket rejt a robogózás és a motorozás. Az sem baj, ha meggyőződsz néha arról, hogy miként közlekedik egyedül a gyakorlatban.

 

8. A nagyobb gyerekek már igénylik az esti táncos szórakozásokat. Fontos, hogy tudd, hol van, kivel, vagy kikkel és nem baj, ha meghatározod, meddig lehet távol a fiatal otthonától. Ha a fiatalok viszonylag késői időpontban megtartott programon szeretnének részt venni, oda csak csoportosan, lehetőleg felnőtt kíséretében menjenek, és kerüljék a rosszul kivilágított, elhagyatott helyeket!

 

9. Nagyobb pénzösszeget ne, vagy csak több helyen elosztva vigyenek magukkal! Ne hagyják őrizetlenül értékeiket!

 

A fenti szempontokat a mosolygós vakáció érdekében állította össze a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság.

A vízparti pihenéshez érdemes megnézni a tanácsokat és szabályokat IDE kattintva.

 

(Forrás: police.hu; fotó: pixabay)

süti beállítások módosítása