Még mindig mérgező a levegő a Notre-Dame körül
SZEMlélek 2019. július 07.

Még mindig mérgező a levegő a Notre-Dame körül

A levegőben szálló ólompor miatt továbbra is lezárva tartják a Notre-Dame székesegyház előtti teret a párizsi hatóságok.

notred.jpg
Csaknem három hónappal a székesegyházban pusztító tűz után a legújabb vizsgálatok azt mutatták, hogy az eddigi erőfeszítések ellenére még nem sikerült kellőképpen megtisztítani a teret a levegőben szálló ólomportól.

A Notre-Dame tetőszerkezetében és a torony borításában sok ólom volt, amely a tűzvészben megolvadt.

A hatóságok pénteki közleménye szerint a levegőminták vizsgálata kimutatta, hogy a székesegyház környezetében lévő lakásokban már az egészségügyi határérték alatt van a levegő ólomtartalma. Ám a téren még mindig magasabb értékeket mérnek, ezért folytatják a környezet megtisztítását és újabb méréseket is végeznek majd.

A Mediapart című francia oknyomozó platform korábban arról adott hírt, hogy a katedrális körüli levegőben szálló ólomporból a törvényes határérték százszorosát mérték, és azzal vádolták a francia hatóságokat, hogy leplezni próbálják a problémát.

Az egészségügyi hatóságok azonban hangsúlyozták, hogy tájékoztatásuk teljesen nyitott és átlátható.

Az ólommérgezés súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet, egyebek mellett károsíthatja a központi idegrendszert, a vesét, koraszülést és születési rendellenességet okozhat.

A több mint 850 éves gótikus székesegyházban április 15-én a kora esti órákban csaptak fel a lángok, leégett a tetőszerkezet, leomlott a kúp alakú huszártorony. A Párizs szívében, a Cité-szigeten található épület a legjelentősebb európai turistalátványosság, évente 13 millióan keresik fel

A Le Point a Mediapart birtokába jutott zárolt dokumentumokra hivatkozva azt írja, hogy a  Notre-Dame-székesegyházban és környékén a határérték 400–700-szorosának megfelelő ólomkoncentrációt mértek, de ezeket az információkat sem az egészségügyi hatóságok, sem a rendőrség nem osztotta meg a lakossággal.

A Mediapart szerint a határértéket meghaladó ólomkoncentrációt több laboratórium mérése is igazolja, és nem csak a katedrálisban és annak udvarán, hanem az építési zónán kívül is észlelték.

A francia lap emlékeztet rá, hogy az április 15-i tűz során kb. 400 tonna ólom olvadt meg és szennyezi a környezetet.

(Forrás: hvg, lepoint.fr)

süti beállítások módosítása