Hatvanmillió dollárt vesztenek az abortuszt támogató klinikák
SZEMlélek 2019. július 09.

Hatvanmillió dollárt vesztenek az abortuszt támogató klinikák

A San Francisco-i bíróság múlt hét csütörtökön úgy ítélte meg, hogy megvonják az alaptámogatást az abortuszokat végző klinikáktól.

shutterstock_1153115801.jpg

A június 20-i határozat azt jelenti, hogy az abortuszszolgáltató klinika 60 millió dollárt veszít a szövetségi finanszírozásból, de továbbra is közel félmilliárd dollárt fog kapni más programokból.

Február végén a Trump-adminisztráció véglegesítette a „életvédelem szabályát”, amely újabb jogosultsági követelményeket támasztott az abortuszt támogató klinikáknak. Röviddel ezután több állam is beperelte az új politikát. Kaliforniában, Washingtonban és Oregonban előzetesen tiltást kapott, amely megakadályozta a szabály hatálybalépését.

Az „X cím”-en ismertté vált szabályozás 1965-ben létrehozott szövetségi program, amely a fogamzásgátlást támogatja az alacsony jövedelmű családok számára.

Az egyéb rendelkezések között a z „életvédelem szabálya” előírja, hogy fizikailag és pénzügyileg is el kell választani az „X cím” kedvezményezettjeit és az abortuszt végrehajtó létesítményektől. Az abortuszról „nem irányadó tanácsadást” nyújtó klinikák még mindig kaphatnak pénzeszközöket.

A Bill Clinton elnöksége alatt írt korábbi szabályok megengedték az egészségügyi klinikáknak, hogy az abortuszklinikákkal együtt igényeljenek pénzt és megkövetelték, hogy a „X cím” címzettjei a betegeket abortuszokra utalják.

A múlt csütörtöki döntés eredményeképpen az „X cím címzettjei” azonnal megakadályozhatják a betegek abortuszszolgáltatásra való utalását. 2020 márciusáig az egészségügyi klinikákat külön kell elhelyezni az abortusz létesítményektől.

Forrás: catholicnewsagency.com

süti beállítások módosítása