Fizetett ápolási szabadság?
SZEMlélek 2019. július 11.

Fizetett ápolási szabadság?

Ősszel kezdődnek a tárgyalások a francia kormány és a érdekvédelmi szervezetek között - írja a La Croix.

betegapolas.jpg

Fizetett szabadságot adna 2020-tól az egészségügyminiszter azoknak, akik idős, beteg vagy fogyatékos felnőtt hozzátartozójukat ápolják. Jól hangzik, de ennek a francia érintett családok örülhetnek, mivel a bejelentést Agnès Buzyn tette Franciaországban. Üdvözölte az elképzelést Laure Mondet, a Családszervezetek Nemzeti  Egységének (Unaf) kommunikációs felelőse, azonban várják az iskolakezdésre ígért részleteket.

Ami az összeget illeti, „megfelelő” juttatásban bizakodnak, amire reményt ad a miniszterasszony korábban tett utalása, ami szerint legalább akkora összeg lenne, amekkora a súlyos beteg vagy fogyatékos gyerekükkel otthon maradó szülőknek jár, azaz napi 51,92 € ha egyedülálló a gondozást ellátó szülő, egyébként pedig napi 43,70 €.

Bénédicte Kail, a parlament fogyatékosügyi tanácsosa is kijelentette, hogy minden a díjazás mértékétől függ, hiszen ezen áll vagy bukik, hogy egyáltalán megvalósul-e ez a szabadság. Fölvetette azt is, hogy nincs könnyű helyzetben, aki a munkaadónál bejelenteni, hogy a családban gondozásra szoruló személy van, és ő a „segítője”, mert fél, hogy megbélyegzik, hátránya származik belőle. Az utóbbi másfél évtized során mintha fogékonyabbá vált volna a társadalom, mégis a közvélemény formálására is szükség van – véli.

Hogy mennyi ideig tarthatna ez a fizetett szabadság, arról sem született még döntés, de nem lehetne rövidebb, mint a már meglevő fizetés nélküli szabadság, azaz három hónap, esettől függően meghosszabbíthatóan. Ezt anyagi okok miatt igen kevesen vették eddig  igénybe – mondja Kail, – sokan inkább kiíratják saját magukat betegszabadságra, mert csak így tudnak megélni.
A további tárgyalások szeptemberben folytatódnak Franciaországban.

(Forrás: La Croix; fotó: pxhere.com)

süti beállítások módosítása