Németország: a sport világában történt visszaélésekről kevesebb szó esik
SZEMlélek 2019. július 12.

Németország: a sport világában történt visszaélésekről kevesebb szó esik

A sportolók kétharmadát akaratuk ellenére fogdosták.

 

edzo.jpg

Csaknem kétszer annyi gyerek eshet szexuális bántalmazás áldozatául a sportszövetségeknél Németországban, mint a hatalmas felháborodást kiváltó egyházi visszaélések esetében – jelentette pénteken az ARD közszolgálati csatorna honlapja. „A nagy tabu" témájával a csatorna szombati sportműsora foglalkozik, de a riport fontosabb részleteit már pénteken közzétették a televízió internetes híroldalán.

 

A riport az ulmi egyetemi klinika egyelőre nem nyilvános tanulmányának eredményére hivatkozik, amely szerint egyházi személyek 114 ezer gyerekkel szemben követhettek el szexuális visszaéléseket Németországban, míg a sport világában ez a szám a 200 ezret is elérheti. Jörg Fegert, a klinika gyermekpszichológusa kiemeli, hogy nincs mit csodálkozni azon, hogy a sportszövetségeknél több a visszaélés, hiszen jóval több gyerek sportol, mint ahányan templomba járnak.

 

A kérdés az, hogy ez miért nem közbeszéd tárgya Németországban.

 

Tudatosítanunk kell ezt a problémát, és szembe kell nézni vele – hangsúlyozta a szakember.

 Az ulmi egyetemi klinika 2500 embert kérdezett meg gyermek- és fiatalkori szexuális visszaélésekkel kapcsolatos tapasztalataikról. Három évvel ezelőtt pedig 1800 élsportolót kérdeztek meg, és a kétharmaduk „szexuális visszaélés jellegű dolgokról" számolt be.

 

Fegert kifejti, hogy a legtöbb esetben az áldozat akarata ellenére történő fogdosásról meséltek a sportolók, de három százalék behatolással járó erőszakot említett.

 

(Forrás: MTI; fotó pixabay)